Референдум- Венеция може да излезе от състава на Италия

Venice На 16 март референдум за независимост ще се проведе не само в Крим, но и във Венеция. Жителите на града и околните райони, съставляващи провинция Венето, ще  изразят своите възгледи дали да останат в състава на  Италия.

Венецианците са били вдъхновени от примера на Шотландия и Каталония , които възнамеряват да проведат референдуми за тяхното излизане от Великобритания и Испания , съответно. Закон за референдума   местните власти са приели през 2006 година.

На референдума местните хора трябва да отговорят на въпроса: “ Подкрепяте ли създаването на независима, суверенна, Федерална република Венеция ?“ Те също така ще трябва да дадат мнението си за членството на Венеция в Европейския съюз и НАТО. Следва да се отбележи , че резултатът от гласуването не е задължителен за изпълнение. Въпреки това  резултатът от референдума ще даде легитимност на сепаратистите.

Организаторите казват, че 68 % от петте милиона жители на Венеция и околните райони подкрепят независимостта. В случай на успех, веднага след гласуването  привържениците на независимостта искат да се спре превеждането на данъците в Рим. Според сепаратистите, те плащат 20 милиарда евро повече  данъци, отколкото получават като услуги от страна на правителството .

Гласуването ще   продължи пет дни, от 16 до 21 март .

Венецианската република съществува до края на XVIII век. В разцвета си  Венеция е влиятелна държава с много колонии в Средиземноморието и отвъд него, и контролира основните търговски пътища.

One thought on “Референдум- Венеция може да излезе от състава на Италия

  1. Тя Венеция не потъна ли вече? Тоя референдум засяга континенталната част(Местре,Йезоло,Падова…)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *