Парацетамолът поразява детския мозък

Използването на парацетамол от  бременни жени, се отразява негативно на развитието на мозъка на бебето. Лекарите, обръщайки се към обществеността, призовават за  по- голяма бдителност при използването на лекарства. Те акцентират върху страничните ефекти. Сега учените се заинтересували от много популярния парацетамол . Научно изследване в тази връзка, е проведено от университета в Упсала (Швеция ) .

Опитите се провеждали върху десетдневни мишки , които получавали малки дози от лекарството. След това се  диагностицирало поведението на животните . Оказало  се, че те са станали по- хиперактивни, нарушавала се функцията на паметта им , а поведението им се е променило значително. Ефектът на парацетамола се оказал отрицателен.

Що се отнася до бебето в утробата на майката, употребата на парацетамол от бременни жени може в даден момент да се отрази на когнитивните функции на детето. Това е мнението на експертите в Uppsala University . Следователно , популярният парацетамол може да навреди на още неродените деца , променяйки тяхната реакция към лекарството по време на зрелостта.

Лекарите нееднократно  призовават  бременните жени да се отнасят с особено внимание към лекарствата, особено с парацетамола. Особено опасен е за онези жени, които са  в последните етапи на бременността . Лекарите смятат, че използването на този препарат е оправдано само  в случай на висока температура, считайки,   че температура от  38 градуса, не е най-опасната и не трябва се използва  парацетамол .

По отношение на предозиране на лекарството , също възникват проблеми. Превишаването на допустимата норма  парацетамол се придружава от токсично увреждане на черния дроб, като засяга и сърдечните ритми на здрав човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *