Хенри Кисинджър: Как ще приключи украинската криза

„В обществения дебат по украинската тема през цялото време има призиви за конфронтация , но ние разбираме ли накъде отиваме?“ -пише в статия, публикувана в The Washington Post, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

„В моя живот съм виждал четири войни, които започнаха с   голям ентусиазъм и с подкрепата на обществото.  След това ние не знаехме как ще завършат и четирите. От три войни излязохме едностранно. Истинският  изпит за политиците е как приключва,  а не как започва“- отбелязва  авторът.

Украйна трябва да бъде мост между Изтока и Запада , а не   преден пост на един от тези опоненти в конфронтацията с другия.

Русия трябва да разбере:  опитите да принуди Украйна да и стане сателит ще доведе до търкания с  Европа и Съединените щати .

Западът трябва да разбере , че за Русия Украйна никога няма да бъде само една съседна страна.

ЕС трябва да признае, че поведението му на преговорите с Украйна допринесе  за развитието   на кризата.

Ключов елемент, според становището на Кисинджър – са  гражданите на Украйна. “ Всеки опит на едно „крило“  в Украйна да доминира над друго,  в крайна сметка ще доведе до гражданска война и разпадането на страната“, – казва той. Да се възприема Украйна като елемент на конфронтацията между Изтока и Запада – е да се унищожи бъдещата интеграция на Русия и Запада в една система, основана на сътрудничество.

Кисинджър също така смята, че коренът на проблема – „е в опитите на украински политици да се опитват да наложат своята воля на бунтуващите се райони на страната“.

Ако САЩ искат да действат разумно, те трябва да потърсят помирение между украинските фракции. Но по този принцип не действа нито Русия, нито Западът , нито  различните украински групировки . Всички тези сили само изострят ситуацията, вярва авторът.

„Русия не може да наложи военно решение, избягвайки  изолацията на страната в момент, когато много от нейните граници вече се клатят,  за Запада , демонизирането на Путин –  това не е политика, а алиби, което оправдава липсата на политика“ – се казва в статията .

Кисинджър предлага своя версия за уреждането на кризата:

1 ) Украйна има право свободно да избира  икономически и политически съюзи , включително и с Европа.

2 ) Украйна не трябва да се присъединява към НАТО .

3 ) Украйна е свободна да формира правителство, според волята на своя народ. Кисинджър съветва украинските лидери да се помирят различните области , да си сътрудничат със Запада , но и да не враждуват с Русия.

4 ) Нека  Русия признае „суверенитета на Украйна над Крим“ , а Украйна “ да подкрепи автономията на Крим на избори, проведени в присъствието на международни наблюдатели“. Необходимо е да се елиминира цялата амбивалентност по отношение на статута на Черноморския флот в Севастопол .

Тези съвети – не са задължителни рецепти, но,  ако регулирането на тези принципи не се случи, засилването на  конфронтацията ще се ускори,  заключава ветеранът на  американската политика.

Източник : The Washington Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *