Учените съобщиха за създаването на „тест за момента на смъртта“

Прост кръвен тест може да предскаже дали един човек ще умре в следващите пет години. Учени от Финландия и Естония съобщиха  за разработката на тест, който определя вероятността от смърт от болести.

При теста се използва проба от кръв. Според този анализ се идентифицират четири крадено от 30думи биологични маркери, които показват риска от смърт от някаква болест в близко бъдеще.

Биомаркер може да бъде биологична молекула , ген или други характеристики, които могат да бъдат използвани за идентифициране на биологичното състояние или заболяване.

Учените взели кръвни проби от 17 000 първоначално здрави участници, които били наблюдавани пет крадено от 30думи години. Пробите се изследвали  за наличието на над сто различни биомолекули .

По време на проучването  684 души починали от различни заболявания , включително рак и сърдечно-съдови заболявания. Учените  открили, че всички починали хора имат сходни нива на четири биомаркери. В този списък са  албумин , алфа – 1 – крадено от 30думи кисел гликопротеин , цитрати и размер на частиците на липопротеините с много ниска плътност.

Всеки пети участник в проучването с особено високите нива на биомаркерите,  умирал в рамките крадено от 30думи на първата година на наблюдение.

Авторите на изследването отбелязват, че биомаркерите отразяват риска от смърт от много различни видове заболявания като сърдечно-съдови или рак . Очевидно , те са общи признаци на слабости в организма.

Учените се надяват, че в бъдеще   тестът може да бъде използван за идентифициране на крадено от 30думи хора, които изглеждат здрави, но всъщност имат сериозно латентно заболяване. Въпреки това те посочват , че са необходими повече изследвания , преди тези резултати да бъдат приложени в клиничната практика , съобщи The Independent .

 Американка подари на близките си незабравима Коледа две години след смъртта си (видео)

Осъден на крадено от 30думи смърт престъпник реши да раздаде своите органи

Брад Лион създаде онлайн-карта на раждаемостта и смъртността на Земята

защищено INVITEXT

Add Comment