Учените съобщиха за създаването на „тест за момента на смъртта“

Прост кръвен тест може да предскаже дали един човек ще умре в следващите пет години. Учени от Финландия и Естония съобщиха  за разработката на тест, който определя вероятността от смърт от болести.

При теста се използва проба от кръв. Според този анализ се идентифицират четири биологични маркери, които показват риска от смърт от някаква болест в близко бъдеще.

Биомаркер може да бъде биологична молекула , ген или други характеристики, които могат да бъдат използвани за идентифициране на биологичното състояние или заболяване.

Учените взели кръвни проби от 17 000 първоначално здрави участници, които били наблюдавани пет години. Пробите се изследвали  за наличието на над сто различни биомолекули .

По време на проучването  684 души починали от различни заболявания , включително рак и сърдечно-съдови заболявания. Учените  открили, че всички починали хора имат сходни нива на четири биомаркери. В този списък са  албумин , алфа – 1 – кисел гликопротеин , цитрати и размер на частиците на липопротеините с много ниска плътност.

Всеки пети участник в проучването с особено високите нива на биомаркерите,  умирал в рамките на първата година на наблюдение.

Авторите на изследването отбелязват, че биомаркерите отразяват риска от смърт от много различни видове заболявания като сърдечно-съдови или рак . Очевидно , те са общи признаци на слабости в организма.

Учените се надяват, че в бъдеще   тестът може да бъде използван за идентифициране на хора, които изглеждат здрави, но всъщност имат сериозно латентно заболяване. Въпреки това те посочват , че са необходими повече изследвания , преди тези резултати да бъдат приложени в клиничната практика , съобщи The Independent .

 Американка подари на близките си незабравима Коледа две години след смъртта си (видео)

Осъден на смърт престъпник реши да раздаде своите органи

Брад Лион създаде онлайн-карта на раждаемостта и смъртността на Земята

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *