Шок в Германия: Шампоаните и кремовете са заплаха за здравето

В резултат на проучване на данните за състава на 60 000 различни козметични препарати,  вредни химикали са открити в почти една трета от продуктите на водещите производители на тази козметика в скъпия  сегмент на пазара , както и в собствените марки на големите вериги за търговия на дребно, съобщи агенция ДПА.

Изследването е проведено от германския Алианс за защита на климата и опазване на природата ( BUND ) в сътрудничество с портала Codecheck.info, който предоставя като безплатна услуга за потребителите експертни оценки за козметика , храни и други стоки .

Най-голямо  разпространение сред химикалите, използвани в козметиката,  имат  консервантите и UV- филтрите. Тези вещества  проникват през кожата в организма. Световната здравна организация нарича тези вещества „глобална заплаха“.

Според проучването на  BUND, най-големите вреди тези вещества нанасят на бебетата в утробата, деца и юноши. Според учените, съществува връзка между широкото използване от потребителите на козметични и хигиенни продукти с въздействащите на хормоните съставки,  с  разпространението на някои болести в последните десетилетия.

По-специално става дума за влошаване на качеството на спермата, за някои хормонални видове рак , както и преждевременния пубертет при момичета.

В хода на изследването са тествани,   по-конкретно, слънцезащитен крем , крем за бръснене , гел за коса , крем за ръце и тяло. В натуралната козметика и продукти за грижа за тялото,  не е имало нежелани компоненти.

Публикуването на резултатите от научните изследвания на BUND причини, според асоциацията, голямо вълнение в Германия. Един голям производител , който произвежда най- популярната серия от продукти за грижа за детето , в резултат на нарастващия обществен натиск, премахна от   своята технологична производствена верига вещества, които влияят на хормоналния баланс на организма.

Алергията атакува. Как да я спрем?

Френски фермер , отглеждащ охлюви, готви революция в козметиката

Козметиката вече може да се проверява за безопасност вече и в интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *