Идват Генетично модифицирани бебета

В  САЩ започва разглеждането на биологични процедури , които при успех ще позволят да се създадат генетично модифицирани хора, пише в статия за The New York Times  Марси Дарновски, изпълнителен директор на Центъра за генетика и общество. Заседанията на Консултативния комитет за контрол на храните и лекарствата (FDA) ще се проведат днес и утре .

„Това е опасна стъпка “ – предупреждава Darnovski . Според нея, методите ще „променят всички клетки в телата на децата , родени в резултат на използването им, и тези промени ще бъдат предадени на бъдещите поколения“.

Става дума за методите, които FDA нарича „технологии за  манипулация на митохондриите. “ От яйцеклетката или ембрион на жени с наследствено заболяване на митохондриите, се  извлича ядрен материал и се трансплантира в здрава яйцеклетка или донорски ембрион  (от които се отстраняват собствените му ядрени материали ) . Така че поколението ще носи гените на трима души : баща, майка и  донор, се казва в статията .

Разработчиците на тези методи казват, че  те позволяват на  болни жени да раждат здрави деца , с които  са генетично свързани. Някои предлагат  да се използват в случаи на безплодие, свързано с възрастта.

„Целите са достойни, но методите са изключително проблематични от гледна точка на рисковете за здравето и последиците за обществото “ – казва авторът . Какво ще стане, ако у децата или последващите  поколения се появят усложнения ? И колко далеч ще стигнем  в опитите си за генно инженерство при хората?

Много учени и политици призовават за прилагане на инструментите на генното инженерство при човека  внимателно и обмислено – за да се лекува , но  и да се манипулират наследствени черти на бъдещите деца.  Генетична модификация на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони на ранен етап на развитие трябва да бъде строго забранено, в  противен случай рискуваме да се впуснем в експерименти върху хора и високотехнологичната евгеника“ – пише авторът.

Все пак, има признаци , че съпротивата на наследените от гените модификации, които десетки страни са предвидили в законодателството си, отслабва . Идеята за манипулиране на митохондриите се вземат предвид не само в САЩ, но и от британските власти .

Авторът отбелязва : за жените с митохондриални болести има по-малко опасни начини за да се сдобият с деца (осиновяване , ин витро с помощта на донорски яйцеклетки) .

„Ако можем да направим нещо, това не означава, че ние трябва да го направим“, – заключава Darnovski.

Източник : The New York Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *