Евтаназия на деца: шокиращ закон, който раздели Белгия

Днес в Белгия трябва да бъде одобрен закон за доброволно отказване от живота за деца, страдащи от нелечими болести, носещи непоносими страдания, пише Andrea Bonanni в статия, публикувана във вестник La Repubblica .

„В Белгия в много църкви се проведоха молебени и се  събираха подписи, имаше  дори улични  демонстрации. Но това не доведе до нищо. Днес белгийската Камара на депутатите на Парламента трябва да вземе окончателно решение по отношение на закона за предоставяне на правото на евтаназия на неизлечимо болни деца. Законопроектът вече е одобрен от Сената и парламентарна комисия, той е подкрепен  от социалистите, либералите и зелените. Против закона е Църквата и партиите с религиозна ориентация“ – пише вестникът .

“ Доскоро  евтаназията на деца бе позволена само в Холандия , като в същото време има минимална възрастова граница – 12 години. В проект на белгийския закон пределна  възраст не е установена.  Единственото условие е, че психологът, който не е част от групата от лекари, трябва да установи способността на детето, кото  моли за смъртоносна инжекция, да разбере какво се случва , и че болестта е достигнала крайната фаза и е придружен от непоносими физически страдания и че родителите подкрепят това решение „, – казва авторът.

“ В Белгия след легализирането на евтаназията за възрастни през 2002 година,  доброволно  се отказват от живота 1500 човека годишно.

Но евтаназията за деца е  толкова болезнен въпрос, че е  страната избухна бурен дебат, въпреки че всички са съгласни , че законът ще се прилага рядко .
Източник : La Repubblica

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *