Появи се Аndroid приложение, което показва, че някой ви следи

Екип от учени е разработил  приложение за Android  за да помогне на потребителите да знаят кога различни програми използват информация за географското им местоположение.

“ Всички приложения, които четат тази информация, трябва да поискат разрешение от платформата Android, – казва Janne Lindqvist, ръководител на изследователския проект.  Проблемът е, че хората рядко обръщат внимание на тези автоматични съобщения.

Android смартфоните показват мигаща GPS – икона  , когато приложения се опитват да използват данни за региона на потребителя. Но малцина забелязват или не разбират какво означава  такова „мигане“ – изяснили  експертите. Програмата, която те са се разработили, има за цел да коригира тази ситуация и по-ясно да  уведомява собствениците на мобилни устройства.

Проблемът с шпионажа на приложенията не е нов, а  последните проучвания показват, че държавните надзорни органи могат също да използват събраните по този начин данни. Става дума за Facebook, LinkedIn и Twitter. A научен екип от Carnegie Mellon University (Пенсилвания) е установил, че дори такива безвредни програми като Angry Birds и Dictionary.com , натрупват информация за географското разположение на потребителите и ID на техните устройства.

В момента в средата Android няма очевиден способ да се проследяват такива „шпиони“ , казват изследователите. Но те са установили , че  биха могли да задействат метод  в API – интерфейса Android Location  като ефективен обходен канал. В момента новата програма се  подготвя да бъде качена в онлайн магазина Google Play Store. Работното  и заглавие е RutgersPrivacyApp .

Програмата вече е тествана върху малка група доброволци в университета Rutgers ( Ню Джърси ) .

Участиците в теста заявили, че скритата дейност някои програми  ги е  изненадала много, а , освен това, приложенията изискват информация за тяхното местонахождение много по-често, отколкото може да се предположи .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *