ЕК започна процедура за въвеждане на санкции срещу Хърватия

Само три месеца след присъединяването на Хърватия към Европейския съюз, Европейската комисия се готви да наложи санкции срещу балканската държава. Брюксел в  сряда, 18 септември,  официално стартира съответната процедура срещу Хърватия,  заради това, че Загреб, противно на обещанията, дадени преди влизането в ЕС, отказва да се съобрази напълно със задължението крадено от 30думи да екстрадира престъпници въз основа на европейски заповеди, съобщава AFP .

Конкретно недоволството на Европейската комисия предизвиква закон, приет от Хърватия три дни преди влизането и в ЕС, според който давностният срок за предаване на предполагаеми престъпници по  европейски заповеди е ограничен до август 2002 година. Това означава, че от крадено от 30думи предаване са  защитени не само участниците в Балканските войни от 1991-1995, но и бившият сътрудник на югославските тайни служби  Йосип Перкович, когото Германия иска да съди за убийството на хървати в Бавария през 1983 година.

Европейската комисия нарече наложените от Загреб  ограничения очевидно и явно нарушение на европейското право. Страните крадено от 30думи от ЕС трябва в срок от 10 работни дни да коментират въпроса,  преди Брюксел да наложи санкции срещу новия член на ЕС. Европейската комисия   може не само да лиши Хърватия от  80 милиона еври, заделени за  улесняване на присъединяването и към Шенгенското пространство, но и да установи по-строг контрол над крадено от 30думи политиката на Загреб в сферата на вътрешните работи и правосъдието.

защищено INVITEXT

Add Comment