ЕК започна процедура за въвеждане на санкции срещу Хърватия

    Само три месеца след присъединяването на Хърватия към Европейския съюз, Европейската комисия се готви да наложи санкции срещу балканската държава. Брюксел в  сряда, 18 септември,  официално стартира съответната процедура срещу Хърватия,  заради това, че Загреб, противно на обещанията, дадени преди влизането в ЕС, отказва да се съобрази напълно със задължението да екстрадира престъпници въз основа на европейски заповеди, съобщава AFP .

    Конкретно недоволството на Европейската комисия предизвиква закон, приет от Хърватия три дни преди влизането и в ЕС, според който давностният срок за предаване на предполагаеми престъпници по  европейски заповеди е ограничен до август 2002 година. Това означава, че от предаване са  защитени не само участниците в Балканските войни от 1991-1995, но и бившият сътрудник на югославските тайни служби  Йосип Перкович, когото Германия иска да съди за убийството на хървати в Бавария през 1983 година.

    Европейската комисия нарече наложените от Загреб  ограничения очевидно и явно нарушение на европейското право. Страните от ЕС трябва в срок от 10 работни дни да коментират въпроса,  преди Брюксел да наложи санкции срещу новия член на ЕС. Европейската комисия   може не само да лиши Хърватия от  80 милиона еври, заделени за  улесняване на присъединяването и към Шенгенското пространство, но и да установи по-строг контрол над политиката на Загреб в сферата на вътрешните работи и правосъдието.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *