Застрелян във философски спор? Шегувате се

    Трудно е да си представим как рационалистът Имануел Кант може да предизвика стрелба, пише The Guardian, коментирайки неотдавнашния инцидент в Ростов на Дон, където в хода на философски дебат единият опонент застрелва другия в главата.

    „Не е известно каква точно е причината за спора, но е трудно да си представим, че кръвожадните намерения са възникнали от категоричния императив,  не на последно място, защото той е предназначен да предотврати подобно развитие“ – пише Питър Томпсън,  директор на Изследователския център Ernst Bloch в Университета на Шефийлд .

    В „Критика на практическия разум“ Кант твърди, че непреодолимото желание да се направи нещо е възможно да се предотврати, като човек си представи, че е на бесилка, на която ще виси заради него. Затова този спор за Кант, завършвайки с изстрел в опонента, може да бъде отличен аргумент срещу Кант.

    Експозицията на ръба на катастрофа, желанието да се пробият границите и да се извърши акт на насилие винаги е било присъщо за нас. Често хората се ръководят в действията си от импулса на Ницше, а  не от рационалността на Кант за необходимостта да се остане в безопасност.

    Кант се е опитвал да създаде морал извън религията. В страната на Достоевски спор може да се води за това, какво ще се случи, ако се премахнат религиозните ограничения.

    А може би единият от спорещите е имал предвид  жената на другия, въз основа на твърдението на Кант, че бракът – това  просто „е споразумение между двама възрастни от различни полове за взаимното използване на  половите им органи“, което може да бъде временно спряно за кратка любовна интрига,  а вторият да е възприел това като обида, и да е посегнал към пистолета си. Кой знае?

    Или може би просто са били пияни, заключава авторът.

    Източник: The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *