Съд в Калифорния позволи на психиатрите да лекуват от хомосексуалност

     Съд в Калифорния временно преустанови действието на наскоро влязъл в сила закон, забраняващ на психиатри да се опитват да променят сексуалната ориентация на непълнолетни хомосексуалисти. Спорният закон бе приет през октомври тази година.

    Според неговите разпоредби, считано от 1 януари 2013 г. всеки психиатър, който се опита да убеди тийнейджъра да промени хомосексуалната си ориентация към традиционната, може да бъде лишен от  лиценз.

    Но трима лекари с консервативни възгледи оспориха  новия закон в съда. След като разгледа  иска,  съдията е счел, че властите на щата са нарушили конституционното право на ищците за свобода на изразяване, и  блокира  влизането в сила на закона, докато не се вземе окончателно решение по случая.

    Според съда, основните права на гражданите, включително и на лекарите, са по-важни от опасенията, че  принуждаването към промяна на сексуалната ориентация може да повлияе на психиката на тийнейджърите. В решението също така се отбелязва, че законодателите  не са успели да дадат убедителни научни доказателства за такава заплаха.

    Съдията също така е дал  да се разбере, че той счита  за висока вероятността  от  пълно премахване на този закон като противоречащ на Конституцията. Датата за разглеждане на делото по същество не е определена.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *