Тревожна статистика за природните бедствия 1992 – 2012 г.

Тревожна статистика за природните бедствия 1992 – 2012 г.

За последните двадесет години, според консервативни оценки, от природните бедствия са загинали 1,3 милиона души, а по един или друг начин са  засегнати 4,4 милиарда души, като са  причинени икономически загуби за  $ 2 трилиона.

Това са потресаващи цифри, ако сметнем какво означава това по отношение на пропуснати възможности, разрушени животи, загубени жилища, разрушени училища и здравни заведения, културни загуби и щети на инфраструктурата.

През 1992 г. ООН организира конференция за околната среда и развитието в Рио де Жанейро – Срещата за Земята. Целта на конференцията е да се преосмисли икономическия растеж, ефективно разпределение на социалните разходи и опазване на околната среда.

Двадесет години по-късно  Организацията на обединените нации свиква среща на високо равнище Рио +20: възможност да се сложи край на заглушаване на проблемите и бедността, както и да се привлече вниманието към унищожаването на околната среда и да се изгради мост към бъдещето. Снижението на риска от бедствия (Disaster risk reduction, DRR)  играе важна роля в това бъдещо екологически рационално развитие.

Ето един преглед на последиците от бедствията, които са настъпили след срещата на върха за Земята (1992-2012).

 PDF, англ.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *