Иран показа заловения безпилотен самолет Boeing ScanEagle

    Иран показа по телевизионния канал Прес ТВ безпилотен самолет Boeing ScanEagle, заловен, според Техеран, по време на шпионска мисия над територията на ислямската република.

    Според иранските власти, те са успели да поемат контрола върху разузнавателния самолет, след което го приземили на тяхна територия.

    По-рано  командването на ВМС на САЩ категорично отрече загубата на безпилотен самолет, заявявайки, че те са на строг отчет, така че изчезването на един от тях веднага ще стане  известно.

    Според Асошиейтед прес, отчасти прави  може да са и  двете страни, тъй като САЩ не са единствената страна, която  използва ScanEagle в региона. Тези безпилотни летателни апарати  са на въоръжение и в армията на Обединените арабски емирства, с които Иран в продължение на десетилетия продължава да спори за редица острови в Персийския залив.

    На самолета, показан по  иранската държавна телевизия, няма маркировка и е невъзможно надеждно да се установи неговата идентичност.

    През декември 2011 г.  иранската армия успя да поеме контрола  и след това да  приземи на своя база  свръхсекретния самолет RQ-170 Sentinel. Американците след това признаха, че безпилотния  самолет е техен и поискаха иранците да им го върнат.

    Техеран отговори на това искане с отказ като заяви, че ще копира машината за да прави нейни аналози в своите фабрики.

    САЩ и техните съюзници в региона непрекъснато  следят безпилотни самолети въоръжените сили и иранските ядрени съоръжения, което особено много дразни Техеран.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *