Несъвършеният свят на Джордж Сорос

    Джордж Сорос  в продължение на 50 години култивира  и представя една философска идея, се казва в статията във  Foreign Policy на Кристия Фриланд, редактор в Thomson Reuters Digital, работеща над биографията на Сорос.

    Днес Сорос я формулира така: „Значението на несъвършеното разбиране като мотив или предопределяща сила в историята.“ Философските  трактати на Сорос предизвикват само объркване. „Но сега сътресенията в глобалната икономика ни направиха по-възприемчиви към неговите концепции,“ – казва Фриланд.

    Несъвършеното разбиране на ситуацията води до негативни последици. „Настоящата ситуация ясно илюстрира този факт“ – каза в скорошно интервю Сорос за автора. „Супербумът, в промеждутъците на   финансовата криза, продължи 25 години. Всеки път   властите се намесват  за да стимулират кредитирането и лостовете в икономиката, докато икономиката стане нестабилна.“ – казва Сорос. После дойде кризата от 2008 г. и   финансовата система трябваше да бъде  прехвърлена на „изкуствено дишане“. И всичко това защо се случи? – Заради лъжливата догма, според която  финансовите пазари са склонни към равновесие, „- казва Сорос.

    Freeland вижда в идеята на Сорос радикално  вътрешно противоречие:  „Сорос знае, че ние никога  нищо не можем да знаем със сигурност.“

    Вярно е –  бизнес партньорите са сигурни, че това е естеството на гения му като инвеститор: „Сорос е  в състояние отлично да осъзнава, когато е сключил  погрешна сделка, и успява да намали   щетите, и надушва,  когато е осъществил правилната сделка, за да умножи изгодите си.“

    Сорос с  голямо удоволствие отбелязва собствените си грешки: „През 1997 г. аз мислех, че глобалният капитализъм е нестабилен. Но той продължи още 11 години!“

    Разбира се, Сорос не се ограничава  до философски размисли и участва в различни политически дебати. Така например той казва, че Германия е изправена пред избор – „да оглави или да напусне.“ Сорос предполага, че Германия или трябва да подкрепи финансово слабите страни от еврозоната, както и да допусне необходимата за тях инфлация, или да излезе от еврозоната, за да могат самите тези държави да създадат благоприятни за тях условия.

    А какво ще се случи с Китай, който според общото мнение на западни експерти е изчерпал сегашния си модел на експортно ориентиран растеж и инвестиции? Сорос дава ужасни предсказания:

    „За да се увеличи обемът на потреблението,  трябва да се увеличи доходът на домакинствата. Но забавящата се икономика генерира безработица, хората се страхуват и се опитват да заделят настрана малко повече пари за черни дни. В застой са всичките три сегмента:… Износ , инвестиции  и потребление. „

    Според Сорос, сега, когато икономиката се забавя, китайците вече няма толкова спокойно да приемат „диктатурата“. В резултат на това ще се разразят социални конфликти и икономическа криза, прогнозира финансистът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *