Сорос сравни ЕС със Съветския съюз

    Милиардерът инвеститор Джордж Сорос сравнява криза в еврозоната с факторите, които през 1990 г. са довели до разпадането на Съветския съюз. „Европа е сравнима със Съветския съюз  в смисъл, че кризата на еврото има потенциал да подкопае и унищожи Европейския съюз“, каза той във вторник по време на дебат за политиката в областта на държавното образование. „Като се има предвид дълбоката социална, икономическа и морална криза, в която Европа се намира, ние можем да видим  същия процес на разпадане.“ Тези негови коментари са направени по време на конференция в Дания миналата седмица, където той каза, че кризата на еврозоната „не е приключила  и ЕС върви в грешната посока“.

    Еврото подкопава политическото единство на Европейския съюз и ако това продължи, то може дори да унищожи Европейския съюз „, казва той в коментар на Ройтерс. „Може да се натрупа прекомерен дълг, но не може да се плати свръхзадлъжнялост.“

    В  началото на април той заяви, че е малко вероятно ЕС да оцелее при настоящата дългова криза в еврозоната, без по-прагматична германска  политика.

    „Европа е заплашена от дълъг период на икономическа стагнация или по-лошо „, каза Сорос по време на конференция в Берлин на 12 април. Германските власти, по-специално  Бундесбанк и   Конституционния съд, са в „задънена улица“ при обезпечаване на закони, които са доказали, че са неефективни и   все още несъвършеният политически съюз е  заплашен от криза“, каза той.

    Сорос е на мнение, че други страни като Япония и няколко латиноамерикански държави, преминаха през подобен опит и оцеляха, но ЕС не е страна, и „вероятно няма да оцелее.“

    Източник

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *