Тайната на екстремните горещини в Русия

    Не много добре изучено мeтеорологично явление, най-вероятно, е причина за аномалиите във  времето това лято, което шокира жителите на северното полукълбо  и много озадачи учени по целия свят. Така смята британският  метеоролог Майк Блекбърн от университета в Рединг. И предлага да се търси причината в небето – на височина 7-16 километра.

    Там се намират  така наречените струйни потоци  (jet stream) – постоянни въздушни потоци с ширина от стотици и дължина в хиляди километри, един вид атмосферни Гълфстрийми. Скоростта на вятъра в тях достига 500 километра в час. И дори още повече. Според изследователя, височинните струйни потоци мистериозно са променили обичайното си поведение. И така са причинили много бедствия. „Атмосферният колапс“, първоначално е натрупал топлина  в САЩ и Канада, а след това – в Русия и Япония. След това е „включил“ студа в Европа, заливайки я с дъжд. А в Пакистан е причина за  бедствените наводнения, от които вече пострадаха 20 милиона души и загинаха над 2 000.

    „Ръкавите“ на струйните потоци са с направление от запад на изток. Те не са прави. Извиват се като река, образувайки остри завои  от север на юг. Те – тези завои или меандри, са известни като вълните на Росби  (Rossby waves). И така възникнали, те обикновени се насочват на изток, носейки въздушни маси и по този начин променят времето.
    Нааблюденията от последните седмици показват: процесът е спрял. Тези течения са престанали да се движат, спирайки като заковани. Над Евразия това се случи в средата на юли. Над Северна Америка – в края на юни.

    – Устойчивите образувания в струйните потоци се наричат „блокиращи  събития“ – казва Майк в интервю за New Scientist. – Те са резултат на силното влияние на вълните на Росби, които дърпат потока на запад срещу течението. Teчението обикновено се оказва по-силно. И меандърът се раздвижва. Но този път той застива, създавайки отлични условия за екстремни метеорологични събития.

    И  ето резултат
    „Блокиращото събитие“ – замрялото струйно течение е довело до това да спрат и климатичните системи. Северът започва да засмуква топъл въздух от юг- в горната част на завоя. А в подножието става обратното – студеният въздух от север с ниско налягане се устремява на юг.

    – Обикновено, – обяснява изследователят – подобни климатични системи в атмосферата са постоянно в движение. Но не и по време на блокиращо събитие.

    Коварните стоящи меандри като змии падат върху Русия. И зависвайки  осигуряват постоянен поток от сухия, топъл африкански въздух. От това  екстремна топлина и засушаването обхващат едновременно няколко региона, в това число несвикналите на такива изненади Москва и Московска област.


    А в Пакистан същите тези аномалии в струйните потоци донесоха опустошителни дъждове, които причиниха безпрецедентни наводнения  в северната част на страната. Ситуацията  влошиха  до крайност и летните мусони.

    Такива са обясненията, предложени от британския метеоролог Майк Блекбърн.

    Б.ред.: Блекбърн обяснява модела, според който се е получила анималията, но той не обяснява защо и как. За това ще прочетете в някой от следващите дни.

    Макар че имаше и доста налудничави теории като тази: Огненият ад в Русия- природно явление или климатично оръжие?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *