Скоро на Марс ще бъдат открити извънземни, твърди учен

Учените от НАСА от дълго време търсят извънземен живот.

А космическата агенция никога не е отричала това, което е достатъчно, за да се обсъди възможността за съществуване на извънземни същества извън Земята под каквато и да е форма, от микро до макро.

Спорът възниква, когато преди няколко години пенсионираният учен на НАСА Джеймс Л. Грийн говори за Марс и предполагаемия извънземен живот на него.

Преди да преминем към изявлението на д-р Грийн, трябва да се знае, че НАСА косвено е признавала, че може да има намеса от извънземни цивилизации в историята на Земята.

През 2014 г. НАСА публикува книга, озаглавена „Археология, антропология и междузвездно пространство“, в която се разглежда извънземната намеса в човешката история. Отбелязва се възможността някои от скалните рисунки на Земята да са от извънземен произход. Тя е редактирана от Дъглас Уако, директор на отдела за търсене на извънземен разум (SETI).

Трябва да се отбележи, че всъщност ще са необходими само 10 000 години, за да изчезнат следите от човешко присъствие от планетата, което е много кратко в сравнение с възрастта на Земята. Ако някога е съществувала такава цивилизация, тогава нейните следи не биха били толкова очевидни – като се има предвид, че повече от 4 милиарда години за Земята са достатъчно широк диапазон за еволюцията (и изчезването) на разумния живот.

През 2019 г. пенсионираният учен от НАСА д-р Джим Грийн направи няколко изявления, които предизвикаха много спорове. Експертът смята, че най-вероятно Европейската космическа агенция (ESA) вече е открила доказателства за извънземен живот на Марс. Защото, убеден е д-р Грийн, човечеството просто не е готово за подобна информация.

През лятото на 2020 г. два марсохода от НАСА и Европейската космическа агенция (ESA) се насочиха към Марс, за да извършат хоризонтално сондиране в скалите, надявайки се да намерят доказателства за живи организми. Той уверява, че доказателства за извънземно съществуване на Марс са получени най-късно в средата на 2021 г. На човечеството обаче ще му отнеме много повече време, за да се примири с факта, че животът все още съществува извън Земята.

Дали Perseverance е намерил живот на повърхността на Марс?

Роувърът на НАСА Perseverance в момента проучва два много различни геоложки обекта на дъното на кратера Jezero, след като кацна на 18 февруари 2021 г. Марсоходът откри нови доказателства за древна гореща магма и вода. Той също така открива древни органични молекули, запазени в скали и прах.

Роувърът Perseverance използва инструмента Raman & Luminescence for Organics & Chemicals (SHERLOC), за да ги открие. Органичната материя е интригуващо откритие, тъй като те са градивните елементи на живота. Въпреки това, както биологичните, така и небиологичните процеси могат да създадат органични вещества. Дали тези конкретни органични вещества идват от някога живи организми или е нещо, което учените тепърва ще определят. А това не е първият път, когато роувърът открива органична материя на Марс.

НАСА откри ли вече извънземни на Марс?

Преди старта д-р Грийн казва: Тези мисии са най-добрият шанс на човечеството да отговори на въпроса: „Сами ли сме във Вселената?“ Джим Грийн има важна роля и в двете мисии. Той добави, че „има реална възможност единият или и двете да бъдат успешни“. Това обаче ще има далечни последици и той смята, че Земята не е готова за тях.

„Това ще бъде революция. Това ще предизвика изцяло нов начин на мислене. Не мисля, че сме готови за такива резултати“, каза Грийн.

Изследване, публикувано през 2020 г., показва, че планетите, за които преди се е смятало, че са необитаеми, може някога да са имали подходящи условия за живот. Изследователите са открили химичното вещество фосфин в плътната атмосфера на Венера. След внимателен анализ учените твърдят, че единственото обяснение за източника на химикала е нещо живо.

Д-р Грийн казва, че един от обещаващите признаци на живот на Марс е, че всяко лято на планетата количеството метан, присъстващ на повърхността, се увеличава драстично. Марсоходът Curiosity на Марс също открива молекулен кислород, който се увеличава с до 30 процента всяка пролет и лято, преди да падне отново през есента.

„Това ни казва, че животът може да бъде дълбоко под повърхността през лятото. Топлината на почвата следователно е отслабена, така че метанът да може да изтече. Имаме всякакви косвени наблюдения, че може би и на Марс има микробен живот“, обясни той.

Вероятно животът на Марс и Венера все още може да се поддържа под повърхността и за да направи повърхността обитаема, д-р Грийн предложи тераформиране на двете планети. Той каза, че е възможно да се тераформира Марс, като се постави гигантски магнитен щит между планетата и Слънцето, което би попречило на Слънцето да го лиши от атмосферата му, позволявайки на планетата да улови повече топлина и да затопли климата, за да го направи обитаем.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2022 30dumi.eu All rights reserved!