Европейската помощ за Украйна: скоростния лост държат олигарсите

Европейският съюз одобрил отпускането на милиарди като  финансова помощ на Украйна , но последните кадрови промени в структурите на украинските власти – наблюдателят на Der Standard Herfried Sperl има предвид назначаването на няколко украински олигарси като губернатори – нагледно демонстрират  в чии ръце ще се окажат тези средства, след като влязат в  Украйна.

Така, губернатор на  Днепропетровск стана олигархът и съюзник на  Юлия Тимошенко Игор Kоломойски, губернатор на Донецк – Сергей Тарута, който си сътрудничи с най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов, който , от своя страна, е противник на Тимошенко, се казва в статията.

Още един олигарх от  лагера на  Тимошенко  – Порошенко, наричан „шоколадения цар“ , планира да участва в президентските избори. В момента, според проучвания на общественото мнение, за Порошенко ще гласуват 21% от избирателите, което надминава резултата на  Кличко .

Никаква сериозна инвестиции не може се случи без участието на тези олигарси, и затова, смята журналистът: „ЕС трябва бързо да създаде специална структура, която да  следи паричните потоци“.  Като пример той дава  организации като Червения кръст или „Каритас“, на които,   според Sperl, европейските граждани могат да се доверят.

Източник : Der Standard

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *