Саудитският крал повече от десетилетие държи затворени четирите си дъщери

    443692_king-abdullah01apfoto-ap_fДъщерите на саудитския крал Абдула, принцесите Сахар (42) и Джавахер (38), разкриха, че те и техните две сестри са затворени в продължение на 13 години в Кралския дворец в Джеда, показвайки рядък поглед върху живота на кралското семейство, който обикновено е скрит под воал от тайна, и в който жените определено са втора класа граждани.

    Саудитска Арабия е единствената страна в света, където на жените е  забранено със закон да карат кола , а  когато става въпрос за равенство между половете, страната се намира на 130-то място сред 134 държави, които през  2009-та анализира  Световния икономически форум.

    Принцесите Сахар и Джавахер са, обаче, както казват те, толкова ограничени, че това   дори излиза  извън обхвата на саудитския закон.

    В съобщения и телефонни разговори с редактора на  „The Sunday Times“, те са заявили, че заедно със сестрите им Хала  (39) и Maха (41) са затворени в отделни вили в  комплекс в Джеда, а майка им Алануд Алфайес, която не живее със саудитския крал , се е обърнала за помощ към Службата на Върховния комисар по правата на човека (OHCHR).

    Както  посочва  „The Sunday Times“, Aлануд Алфайес в писмо до вестника казва, че нейните дъщери  „са затворени в двореца против тяхната воля, и откъснати от света. “

    Сахар и Джавехер пишат, че в сградата няма никой, който да им помогне в домакинската работа .

    “ Ние се виждаме една друга как бавно повяхваме“,  пишат те и посочват, че сестра им Хала  казва, „че постепенно  губи разсъдъка си, и че вече в нея няма живот“.

    Позволено им е да излизат само за хранителни стоки , като  за това те трябва да получат разрешение от техния полубрат, на когото кралят е поръчал да  упражнява надзор.

    Сахар си намерила работа в банка, за неят това е спасение от   монотонния и живот, но когато съобщила на баща си,  че възнамерява да работи на пълен работен ден , той и  забранил, защото  не иска дъщеря му,  принцесата , да работи.

    Aбдула е на власт в  Саудитска Арабия от 2005 г. , и е един от най-богатите мъже в света. Когато  се омъжва за него (тогава е бил на 40 години), Aлануд е  само на 15 години, но кралят се  развел с нея след 10 години.

    Абдула има 38 деца от множество жени, а четирите дъщери от брака си с Aлануд е оставил под контрола на техни трима полубратя.

    Според законодателството на Саудитска Арабия, момичета и жени не могат да пътуват,  да имат свой ??собствен бизнес, или дори да бъдат лекувани без разрешението на техните  „настойници“- мъже .

    Сахар   казва, че тя и сестрите и като момичетата са „глезени „, но отношението към тях се променя, когато  започнали да се оплакват на баща си заради мизерията , в която живеят повечето от хората в страната.

    В края на деветдесетте години  Хала, която е завършила  психология, изразява недоволство от факта , че политическите противници на режима са държани в психиатричното отделение на болницата, където тя работи.

    От OHCHR заявиха, че писмото на Алануд Алфайес ще разгледа Рашид Манджу, специален докладчик на ООН по въпросите на насилието срещу жените.

    One thought on “Саудитският крал повече от десетилетие държи затворени четирите си дъщери

    1. Саудитска Арабия е страна , най-първи приятел на САЩ , която (САЩ) собственно и единственно казва кой лош и кой добър в целия свят , което имплицитно извежда заключението , че щом не ни занимават от сутрин до вечер с въпроса , всичко е наред :) !

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *