Доказано: Кравите са виновни за глобалното затопляне

Канадската аерокосмическа компания GHGSat използва един от своите спътници за независим мониторинг на емисиите на парникови газове в земеделието и идентифицира пет особено големи метанови шлейфове.

В резултат на това сателитът е успял да свърже един от тези шлейфове с единствената животновъдна ферма в долината Сан Хоакин, разположена на 10 км югоизточно от град Бейкърсфийлд в Калифорния, пише New Scientist.

Това че говедата чрез оригване и метеоризъм допринасят значително за изменението на климата на Земята и допринасят за глобалното затопляне, е известен на природозащитниците от дълго време, но сега изучаването на този феномен достигна съвсем ново ниво. Преди това учените са наблюдавали емисии на метан от ферми само от земята и от самолети, а сега за първи път виждат тези емисии от космоса.

Според данни на GHGSat Inc., която притежава сателити с инструменти с висока разделителна способност, емисиите на метан в хранителна площадка близо до Бейкърсфийлд на 2 февруари варират от 443 кг до 668 кг на час. Ако тези нива на емисии продължат една година, добитъкът във фермата ще отдели общо 5 116 тона газ, достатъчно за захранване на 15 402 домове, се казва в изявление на компанията от Монреал.

Според топ мениджъра на GHGSat Броуди Уайт, за разлика от други източници на замърсяване на въздуха, особен проблем с добитъка е, че тези емисии са по-разпръснати и лесно пренасяни от вятъра, което ги прави трудни за проследяване с наземни инструменти.

Според заключенията на експертната комисия на ООН, метанът като агент на глобалното затопляне е повече от 84 пъти по-ефективен от въглеродния диоксид през първите две десетилетия от престоя си в атмосферата, следователно, за забавяне на скоростта на глобалното затопляне, метановите емисии трябва да бъдат намалени с една трета до 2030 г.

Тези емисии са свързани основно с човешки дейности, включително селското стопанство, а най-големият източник на метан в света е едрият рогат добитък. В Съединените щати селското стопанство представлява около 11% от общите емисии на парникови газове през 2020 г., според Агенцията за опазване на околната среда.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2022 30dumi.eu All rights reserved!