Три целебни напитки за белите ви дробове след ковид

Ако искате белите ви дробове да са здрави, първо трябва да се придържате към здравословни навици.

Не пушете, стойте далеч от токсични или замърсени места, правете поне минимално количество упражнения и поддържайте имунната си система здрава. Всичко това несъмнено са жизненоважни неща за поддържане на здравето на белите дробове.

1. Лечебна напитка от мащерка и коприва

Тази напитка е идеална за прочистване и укрепване на белите дробове. Искате ли да знаете защо?

Мащерката е може би най-ефективната билка за поддържане на здравето на белите дробове. Обикновено се използва за облекчаване на кашлица и респираторни инфекции. Това е отлично отхрачващо и антисептично средство, което е идеално както за приготвяне на билкови чайове, така и за инхалации.

Копривата е лечебно растение, което се използва от древни времена за лечение на различни здравословни проблеми, а едно от основните й свойства е способността й да „пречиства“ и лекува кръвта и белите ни дробове. Тази билка съдържа много витамини и минерали като желязо, калций, магнезий, силиций… Тя е просто идеалното средство за хора, които са анемични или се възстановяват от заболяване.

Съставки

30 г мащерка
30 г сушена коприва
Чаша вода (200 мл)
Една супена лъжица мед (30 g)

Тези лечебни билки, коприва и мащерка могат лесно да бъдат закупени готови за варене във всеки магазин за биохрани или аптека. По правило те се продават в опаковки от 300 до 500 грама и са доста евтини.

Първото нещо, което ще направим, е да кипнем чаша вода. Както обикновено, препоръчваме да използвате керамичен или стъклен чайник, тъй като лечебните растения могат да загубят част от полезните си свойства в метален съд.

След като водата заври, добавете към нея мащерката и копривата и варете около 15-20 минути. След това оставете отварата да се охлажда 10 минути.

Добавете супена лъжица мед и пийте на малки глътки, като вдишвате парата от тази отвара, тя също има лечебни свойства. Това е много приятен процес. Можете да се поглезите с две чаши на ден.

2. Лечебна настойка от живовляк и маточина

Вкусно и лековито, точно това може да се каже за тази билкова напитка. Този чай е един от най-ефективните начини за пречистване и детоксикация на белите ни дробове и е задължителен за пушачите, които трябва не само да изчистят своите алвеоли, но и да облекчат симптомите на инфекции като кашлица. Сега ще ви кажем какви точно са „магическите“ свойства на отварата от тези растения:

Живовляк: Това е растение, което е отхрачващо и помага за изчистване на слуз и храчки от белите дробове, които пречат на нормалното дишане. Освен това действа като добро противовъзпалително средство, което е идеално под формата на отвара или инхалация, дори можете да приготвите горещи компреси върху гърдите.

Копър и маточина: Комбинацията от тези две лечебни растения ще ви помогне да детоксикирате белите си дробове и освен това да се отпуснете. Често, когато имаме проблеми с белите дробове, това е, защото изпитваме изключителна умора и чувство на стягане в дихателната система. Чаят от маточина ще ни помогне да се почувстваме много по-добре.

Съставки

20 г маточина
20 г живовляк
20 г копър
Една чаша вода (200 мл)
2 супени лъжици мед (60 г)

За начало, както винаги, кипнете чаша вода. След като заври, добавете билките: живовляк, маточина и копър. Оставете ги да къкрят 20 минути, след което свалете от котлона и оставете да се охлаждат 10 минути.

Трябва да ви предупредим, че този чай има доста остър вкус, затова ви препоръчваме, ако не ви е много приятен, да добавите две супени лъжици мед. Съветваме да приемате тази отвара три пъти на ден, тъй като, както вече писахме, тя е просто идеална за прочистване на белите дробове и облекчаване на възпалението.

3. Лечебна напитка от зелен чай и липов цвят

Този много вкусен чай служи преди всичко за профилактика, профилактика на белодробни проблеми, за тяхното укрепване и оптимизиране на функцията. Тази отвара е един вид „витамин“, който можем да пием ежедневно за закуска. Ако страдате от някакви белодробни заболявания, тогава описаните по-горе чайове ще бъдат полезни.

Избрахме зелен чай за тази настойка поради високото му съдържание на антиоксиданти, което беше доказано в проучване на „Медицински център на Университета на Мериленд“ в САЩ преди няколко години. Те са доказали, че зеленият чай е ефективен за защита срещу рак на белите дробове. Разбира се, няма да е 100% ефективен, но шансовете да се разболеете ще намалеят, ако го пиете всеки ден.

Липовият цвят има спазмолитично действие и лесно се намира във всеки магазин за биохрани. Това ще помогне да се отпуснем, да дишаме по-добре и да подобрим здравето на белите ни дробове. Той е ароматен, има приятен вкус и се съчетава с всякакви билкови чайове.

Съставки

20 г зелен чай
20 г липов цвят
Една чаша вода (200 мл)
Една супена лъжица мед (30 г)

Всичко е много просто. Кипнете чаша вода и след това добавете към нея зелен чай и цветове от липа. Оставете да заври отново малко и след това оставете за 10 минути, за да се разтвори по-добре. Изсипете този вълшебен билков чай ​​в любимата си чаша и добавете супена лъжица мед към него.

Тази вкусна и здравословна напитка е идеална за закуска!

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2022 30dumi.eu All rights reserved!