Невиждани досега в историята мълнии се наблюдават все по-често по цял свят

Световната метеорологична организация (WMO) съобщи за нови рекорди за дължината и продължителността на мълниите.

На 31 октомври 2018 г. мълния над Южна Бразилия се е разгърнала хоризонтално на 709 километра.

Предишният рекорд е бил 321 километра и е отбелязан на 20 юни 2007 г. в САЩ.

Подобрен е и рекордът за продължителност. На 4 март 2019 г. над Северна Аржентина проблясва мълния, която не угасва цели 16,73 секунди. Преди това се считаше за най-дълъг разряд с продължителност 7,74 секунди от Франция.

Новите данни за рекордната мълния бяха получени благодарение на сателити, изстреляни от страните от Европа, САЩ и Китай.

„Вероятно съществуват още по-екстремни явления и ние ще можем да ги наблюдаваме, тъй като технологията за откриване на мълнии се подобрява“, каза Рандал Червени от WMO.

Картата показва района, над който се разпространява най-дългата мълния в историята на наблюденията.

Този страшен природен феномен продължава да отнема животи. Хората умират не само директно от електрическите заряди, но и от пожарите, които причиняват.

Пожар, причинен от мълния в склад за петрол в Египет през 1994 г., отнема живота на 469 души (!). А през 1975 г. в Зимбабве мълния удря колиба, убивайки 21 души.

По време на гръмотевична буря обаче е по-безопасно да сте вътре в сградата, отколкото на открито. ООН препоръчва да се използва правилото „30-30“: ако изминат по-малко от 30 секунди между светкавицата и гръмотевицата (това означава, че мълнията се е образувала наблизо), можете да напуснете сградата не по-рано от 30 минути след последната такава мълния.

 

 

© 2020 30dumi.eu All rights reserved!

 

Още по темата – във Фейсбук:


© 2020 30dumi.eu All rights reserved!