Играта загрубява: Русия изпрати във Венецуела стратегически ракетоносци

Два Tу-160, Aн-124 и Ил-62 на руските военно- космически сили долетяха във Венецуела, съобщава департаментът за информация и масови комуникации на Министерството на отбраната.

Пояснява се, че полетът е преминал над водите на Атлантическия океан, Баренцово, Норвежко и Карибско море. Пилотите са преодолели повече от 10 хиляди километра. Полетът се е осъществявал в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

В отбранителното ведомство отбелязват, че на определени стадии на полета ракетоносците Ту-160 са били придружавани от изтребители F-18 на норвежките военновъздушни сили.

На церемонията по посрещането на руските екипажи са присъствали министърът на отбраната на Венецуела генерал Владимир Падрино Лопес и представители на руското посолство.

Сътрудничеството между Москва и Каракас

Миналата седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу изрази надежда, че полетите на руската военна авиация до летищата във Венецуела ще продължат и корабите на руския флот ще акостират пристанищата на тази страна.

„Мисля, че ще продължим тази практика, защото тя е от полза както за Венецуела, така и за Русия“, каза Шойгу на срещата с Владимир Падрино Лопес.

Министърът отбеляза, че руските военнослужещи получават „възможност да натрупат значителен важен  за авиацията опит за далечни полети, и, разбира се, да поддържат техника в добро бойно състояние“.

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!