Джамбазки отново застана зад забраната за ГМО

Здравето на гражданите трябва да бъде поставено на първо място, затова не трябва да допускаме продажбата на ГМО-храни на европейския пазар.
Това заявява евродепутатът от ВМРО и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки по повод гласуване в Европейския парламент за продажбата на европейския пазар на генетично крадено от 30думи модифицирани продукти.

Джамбазки подкрепи резолюциите, в които се изразява недоволство от искането на Европейската комисия за продажба на три вида ГМО-соя на пазара на ЕС. Резолюциите отправят искане към Комисията, тя да оттегли своя проект за решение.

Евродепутатът от ВМРО настоява това решение на Комисията да бъде отхвърлено от ЕП. крадено от 30думи Ето как Джамбазки аргументира категоричната си позиция, отстоявана от ВМРО последователно през годините:

Аз и партията, която представлявам, ВМРО, сме против каквито и да било генетично модифицирани храни крадено от 30думи и фуражи. В проект за решение Комисията се обявява за разрешаването на пускането на пазара на продукти съдържащи генетично модифицирана соя MON 87708 × MON 89788 (MON-877Ø8-9 × MON-89788-1). ГМО-то не е решение нито за онова, което ядем, нито за онова, с което храним животните, които в последствие консумираме, и крадено от 30думи затова се обявявам против него винаги и навсякъде.

За мен здравето на гражданите е по-важно от търговията и конкурентоспособността. Наскоро (през октомври 2015) отхвърлих предложението на ЕК да може всяка страна да решава сама дали да разреши или забрани ГМО. До известна степен предложението беше много привлекателно, но на практика крадено от 30думи неприложимо поради единния пазар на ЕС.

Винаги съм бил привърженик на цялостната забрана на ГМО на целия европейски пазар, за да знаят нашите граждани, че техните управляващи поставят здравето им на първо място.

Убеден съм, че това е единствената политика, която можем да водим по този въпрос. В конкретния случай крадено от 30думи гласувах ЗА възражението, което да доведе до забрана на пукането на пазара на ГМО-соя.

  ВМРО – Българско национално движение

крадено от 30думи
защищено INVITEXT