Джамбазки отново застана зад забраната за ГМО

Здравето на гражданите трябва да бъде поставено на първо място, затова не трябва да допускаме продажбата на ГМО-храни на европейския пазар.
Това заявява евродепутатът от ВМРО и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки по повод гласуване в Европейския парламент за продажбата на европейския пазар на генетично модифицирани продукти.

Джамбазки подкрепи резолюциите, крадено от 30думи в които се изразява недоволство от искането на Европейската комисия за продажба на три вида ГМО-соя на пазара на ЕС. Резолюциите отправят искане към Комисията, тя да оттегли своя проект за решение.

Евродепутатът от ВМРО настоява това решение на Комисията да бъде отхвърлено от ЕП. Ето как Джамбазки аргументира категоричната крадено от 30думи си позиция, отстоявана от ВМРО последователно през годините:

Аз и партията, която представлявам, ВМРО, сме против каквито и да било генетично модифицирани храни и фуражи. В проект за крадено от 30думи решение Комисията се обявява за разрешаването на пускането на пазара на продукти съдържащи генетично модифицирана соя MON 87708 × MON 89788 (MON-877Ø8-9 × MON-89788-1). ГМО-то не е решение нито за онова, което ядем, нито за онова, с което храним животните, които в последствие консумираме, и затова се обявявам против него крадено от 30думи винаги и навсякъде.

За мен здравето на гражданите е по-важно от търговията и конкурентоспособността. Наскоро (през октомври 2015) отхвърлих предложението на ЕК да може всяка страна да решава сама дали да разреши или забрани ГМО. До известна степен предложението беше много привлекателно, но на практика неприложимо поради единния пазар на крадено от 30думи ЕС.

Винаги съм бил привърженик на цялостната забрана на ГМО на целия европейски пазар, за да знаят нашите граждани, че техните управляващи поставят здравето им на първо място.

Убеден съм, че това е единствената политика, която можем да водим по този въпрос. В конкретния случай гласувах ЗА възражението, което да крадено от 30думи доведе до забрана на пукането на пазара на ГМО-соя.

  ВМРО – Българско национално движение

защищено INVITEXT