„Протестна мрежа“: Стига вече толкова! Оставка на правителството!

След поредицата изблици на насилие, на които сме свидетели през последните седмици и пълната неспособност на институциите и правителството да изпълняват своите ангажименти, настояваме за оставката на този кабинет.

Обстановката в България е такава, че на практика няма значение дали имаме или нямаме правителство. Нито една институция не функционира, нито една от ключовите роли на държавата не бива изпълнявана от нейните органи.

Основни закони, включително и Конституцията на България, са подложени на ежедневна и постоянна гавра, страната се превръща в място на абсолютно беззаконие, управлявано от сенчести субекти и по неясни правила.

Вече бе достигната точката, в която държавата не е в състояние да гарантира основни права на своите граждани, нито да защити имуществото и живота им.

Случващото се през последните седмици и месеци е пряко следствие от несъстоялите се реформи, от отказа от правов ред и справедливост и от влиянието на #кой върху всички структуроопределящи институции и системи в държавата и води до сериозен обществен разпад.

Това не може да продължава повече.

Единственият начин да излезем от спиралата на самоунищожението на държавността е решителността.

Съзнаваме тежестта на оставката на правителството в този момент, но в същото време отказът от такава е още по-пагубен за страната ни и за цялото общество. Трябва да започнем на чисто и да изградим институционалността и държавността в България, да възстановим доверието в институциите и разкъсаните обществени връзки. Вече е очевидно, че това не може да стане при настоящото управление.

Протестна мрежа

15.01.2016 г.