В Германия настаниха бежанци в нацисткия концентрационен лагер Бухенвалд

Бараките на бившия нацистки концентрационен лагер Бухенвалд сега са временен подслон за 21 бежанци от Близкия изток и Африка. Местните власти признават, че това е спешна мярка, защото им липсват ресурси за настаняване на мигрантите в специални лагери.

Мъжете живеят в бараките вече няколко месеца. Сградите са оборудвани с минимални удобства, пише The Daily Mail. Бежанците по време на престоя си в бившия концентрационен лагер получават и по € 135, така че да могат да си купят храна и други важни неща докато бъдат насочени към мястото на постоянното им пребиваване.

20-годишният Абдуррахман Маса от Еритрея, който споделя стаята си с друг бежанец казва, че не е притеснен от това, за какво са използвани сградите преди. „Аз съм добре тук“ – казва той.buh1

Това мнение се споделя и от Дияр – мигрант от Алжир. „Тук е добре. Много други не разполагат дори и с това „- казва той.

Кристиан Ханке, ръководител на берлинския район Mitte казва, че решението за настаняването на бежанците е поради извънредната ситуация и не е имало друг начин. „В бараките има много места“ – констатира той.

Първата информация, че бежанците ще бъдат настанени в Бухенвалд, се появи през януари. Още тогава, местните власти признаваха, че нямат ресурси за да създават специални лагери за бежанци.

Историята на Бухенвалд

Бухенвалд е един от най-големите концентрационни лагери в Германия. От 1937-1945 г. през него са минали около 250 хиляди затворниците. Данните за загиналите и ранените варирата от 50 до 70 хиляди човека.

В Бухенвалд със затворниците са извършвани медицински експерименти. Много затворници са загинали от мъчителна смърт. Те са били заразявани с различни заболявания, за да се тестват ваксини. Също така са извършвани и експерименти с хормони и други.