ГЕРБ: Длъжниците няма да могат да обжалват искания на банки и ЧСИ

7 гласа не достигнаха депутатите да приемат промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които да защитават гражданите от банките и частните съдебни изпълнители (ЧСИ).

БСП и Патриотичният фронт (ПФ) се обединиха в недоволството си от неприетите законови промени в ГПК.

Димитър Байрактаров от ПФ обяви пред колегите си в пленарна крадено от 30думи зала, че стават свидетели на „политическа олигофрения“. По думите му, той самият е вносител на предложения за промени в ГПК, които са били приети от ресорната правна комисия на първо четене, но след това били отхвърлени без никакви мотиви.

Патриотът атакува конкретно чл. 417 от ГПК, който се отнася за крадено от 30думи възможността на кредитора да поиска издаване на заповед за изпълнение въз основа на документ, удостоверяващ неговото вземане и позволяващ длъжникът да бъде осъден по бърза процедура, без възможност на длъжника да се противопостави на осъждането.

Чл. 417 съсипва живота на хиляди български работници, чиито некоректни работодатели им дължат пари. Днес крадено от 30думи можете да измиете срама си, да сложим край на произвола на монополистите, на лобито, да възтържествува справедливостта такава, каквато я иска българският народ, обърна се Байрактаров към колегите си.

Към възмущението на патриота се присъедини и социалистката Мая Манолова, която заподозря, че промяната в подкрепата на ГЕРБ за законодателното изменение крадено от 30думи се дължи на чести посещения на банкери при парламентарната група на мандатоносителя.

Аз нямам друго обяснение, защото мотиви против предложението не бяха изтъкнати. Остава да търсим мотиви, които са били предложени под масата. Иначе поведението на депутатите от ГЕРБ е необяснимо, предположи депутатката.

Когато банката поиска от съда да се крадено от 30думи издаде изпълнителен лист за сумите, които кредитираният дължи, ако той прецени, че таксите са увеличени, сумата не е изчислена правилно, той да може да се защити чрез експертизи, чрез анализи в едно нормално съдебно производство, искат социалистите и патриотите.

От ГЕРБ обаче не показаха съгласие с тази позиция. За председателя крадено от 30думи на правната комисия Данаил Кирилов подобно текстово изменение би довело до това длъжниците да бъдат подвеждани да пускат възражения срещу дълг, който им е безспорен само и само за да забавят плащането му. Защо трябва да товарим длъжника с още куп такси, адвокати, зачуди се герберът. Не съм провеждал такива крадено от 30думи срещи с ЧСИ-та, с банкери, нито в парламента, нито в гаража, никъде, не пропусна да се защити той от Мая Манолова.

Въпреки разпалените убеждения и от БСП, и от ПФ, народните представители отхвърлиха законодателните предложения.
Разгневена от решението на мнозинството, Манолова обяви в кулоарите на парламента, че днес ГЕРБ за крадено от 30думи пореден път предали своите избиратели и редовите граждани, които се задъхват под натиска на банковия произвол и ЧСИ-тата.

У хората беше създадено фалшивото очакване, че текстът ще бъде променен, че ще бъдат намалени таксите на ЧСИ-тата, че ще бъде променено призоваването, че ще имат възможност да обжалват оценките на недвижимите крадено от 30думи имоти, възмути се социалистката, като изтъкна, че десетки граждани писали до ПГ на БСП да се оплакват от действащия в момента закон.

http://news.ibox.bg/news/id_864250882

защищено INVITEXT