Архитектът на румънската съдебна реформа Моника Маковей идва в България

Бившият министър на правосъдието на Румъния и автор на съдебната реформа в  северната ни съседка Моника Маковей ще бъде у нас по покана на Инициатива Правосъдие за всеки, а домакин е Софийски дискусионен форум. Moника Маковей ще вземе участие в събитие с фокус какво и как трябва да се промени, за да има ефективно правосъдие в България. Събитието е под надслов „Гражданският глас срещу корупцията – кой слуша?” и ще се проведе на 25 май 2015 г. (понеделник) от 10.30 ч., в хотел Хилтън София.

 

Целта на събитието е да концентрира общественото внимание към темата – съдебна реформа в България. Моника Маковей ще разкаже за своя опит от първо лице единствено число, след което ще участва и в дискусия заедно с Министъра на правосъдието  Христо Иванов и представители  от Инициатива Правосъдие за всеки. Дискусионната форма ще предостави възможност на граждани, юристи, конституционалисти, политически фигури и общественици да обсъдят ефективните перспективи пред избора на успешен български модел за реформа в съдебната система.

 

Опита на своите страни с промените в съдебната система са поканени да споделят още посланиците на две страни от ЕС с най-знакови правни реформи в Европа – Н. Пр. Марко Контичели, посланик на Италия, и Н. Пр. Антон Пакурецу, посланик на Румъния.

 

Коя е Моника Маковей?

 

По време на мандата си като Министър на Правосъдието на Румъния (2004-2007 г.) Моника Маковей успява да проведе определяната от наблюдателите “най-мащабна съдебна реформа в страна от бившия съветски блок”. Благодарение на инициираните от нея промени в неработещия дотогава орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, през последните години се водят редица дела за корупция срещу румънски политици, магистрати и бизнесмени, завършили с ефективни присъди.

 

В момента  г-жа Маковей е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП). Председател е на Делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Албания, и е един от най-активните членове на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

 

Какво представлява Инициатива Правосъдие за всеки?

 

Инициатива Правосъдие за всеки е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.

 

Хората в тази общност са доказани професионалисти в своите области, в т. ч. и юристи и лидери на мнение с изявен интерес към каузите в защита на обществото, независимостта и свободата му. Основната цел на Инициатива Правосъдие за всеки е предприемането на конкретни действия и реализиране на дълбока реформа в съдебната система. Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливост за обикновения човек и реална борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта.

 

Инициативата ще търси и ще признава достойни и смели решения от българските магистрати и граждани, които с пример и действия са допринесли за разбиването на статуквото в системата и се борят за нейното реформиране. Реалните дела на Моника Маковей са изключително важни, поради което участниците в инициативата решиха да я предложат за номинация за наградата на Джовани Фалконе. Тя се дава на тези магистрати и полицаи, които с риск за живота си защитават обществените интереси и авторитета на професията си, съдействат за намаляването на криминални прояви на локално, така и на национално ниво.