Омбудсманът иска ясно регламентиране на контрола върху базовите станции за комуникация

Константин Пенчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание и до министър-председателя заради празноти в нормативната уредба по отношение на контрола върху базовите станции за комуникация. От години в институцията на омбудсмана постъпват жалби, в които водещ акцент са притесненията от негативното влияние на излъчваните от антенните системи електромагнитни полета върху здравето и живота на човека и липсата на контрол върху степента на електромагнитните лъчения.

Хората се оплакват, че не се спазват хигиенно-защитните зони, като се допуска монтиране на съоръжения, предназначени да предават на високи мощности телефонен, телевизионен и интернет сигнали, в гъсто населени райони, в близост до детски градини, училища, детски площадки; антенните системи се поставят на близки разстояния една от друга и по няколко на една покривна площадка на жилищен блок, без да се отчита комплексното влияние на излъчваните от тях електромагнитни полета върху здравето на хората; при строеж на станции на покрив на жилищни сгради се изисква единствено съгласие от собствениците на постройката, без да е предвидена възможност за живеещите в сгради, непосредствено разположени до източника на лъчение, да изразят отношение. Гражданите споделят и притеснението си, че в Наредба № 9/1991 г. за пределно допустими нива на електромагнитни полета в населени територии и определяне на хигиенно-защитни зони около излъчващи обекти са регламентирани изрично само допустимите максимални мощности електромагнитни лъчения, но не и отстоянието на антенната система от жилищните сгради.

В писмото си Константин Пенчев пише: „Напълно споделям тревогите на гражданите. Намирам, че те са абсолютно обективни и основателни. Смятам, че осигуряването на контрол върху степента на излъчване на електромагнитни вълни от уреди и съоръжения, които по своето основно предназначение излъчват, пренасят или трансформират електромагнитна енергия, е от изключително важно значение, тъй като тя може да въздейства неблагоприятно върху здравето на хората.

Намирам, че е крайно наложително българското законодателство да бъде синхронизирано с изискванията на Препоръка 1999/519/ЕО за ограничаване на експозицията на населението на електромагнитни полета”. Той напомня, че заради пропуските в нормативната база, засягаща контрола на допустимите нива електромагнитни полета, през 2011 г. и 2012 г. в докладите за дейността на омбудсмана до Народното събрание вече е отправял препоръки да бъде гарантиран качествен здравен контрол на допустимите нива електромагнитни лъчения в населените територии чрез промяна в законодателството.

 

„С оглед на защитата на правата на гражданите смятам, че транспонирането на европейските изисквания е крайно належащо, като отлагането само увеличава усещането у хората за липса на защита на техните интереси” – категоричен е омбудсманът. Той настоява да бъде защитено конституционното право на гражданите да живеят в благоприятна и здравословна околна среда и да бъде гарантирана безопасността на населението от неблагоприятното въздействие на нейонизиращите лъчения върху здравето на човека.

20.05.2015 г.