България вижда мрака и мракът гледа България

България вижда мрака и мракът гледа България. И ако увеличим метафората, мракът идва със скоростта на куршум към нас. Но то не е само към нас. Но аз няма да бъда песимист или оплаквач.

Има една пъпна връв, която свързва всеки от нас. Преди крадено от 30думи 100 години всички мои роднини са били в Солунската гимназия…Имало е една страхотна държава, с 200-300-хилядна армия. Имало е страхотни поети. Нямало е телефон, но е можело да видиш Дебелянов, Яворов, Вазов, страхотни писатели и интелектуалци. Идвал е звездният час на ген. Вазов, на ген. Колев. Това е била страхотна крадено от 30думи държава със желязно поколение, което е можело да прибере България. Но идва Ньой – губим…

Но като помислиш, не трябва да бъдем песимисти. Защото какво е песимизмът? Да кажем, ти решиш, че ще загубиш живота си и синът ти, и внукът ти, и правнукът ти, и праправнукът ти. И така крадено от 30думи ги наредиш, че още един път, и още един път, и още един път – пет века това е ставало с България. И след тези пет века се появява това блестящо поколение, за което Теодор Рузвелт пише тези страхотни неща – „великият български народ…“ след Одрин 1913 година. Значи те крадено от 30думи са можели да решават нещата, защо и ние да не можем да ги решаваме?

Друг е въпросът, че България сега е в много тежко положение. И може би – всичко е възможно, ние сме там, където ще има много кръв, на една граница, която започва от Петербург и стига до крадено от 30думи Варна…Това ще е една територия, която ще стига до Шанхай – Русия и Китай, и друга територия, която започва от…и стига до Бургас и нататък до Ванкувър, САЩ и Европа заедно…Тоест виждат се двата големи блока, които по някакъв начин ще трябва да решават противоречията си, надявам се, не с крадено от 30думи ядрена война.

Папа Франческо каза много ясно, че тази война се води. Тази война се води информационно, икономически, финансово.

Само преди една година това бяха обикновени демонстранти в Киев. Някога да ви е идвало наум, че в Европа ще има десетки хиляди ранени и убити, че ще се стреля с крадено от 30думи катюши по жилищни квартали, че ще се стреля с ракети земя-земя?

Бях приятел със знаменития руски артист Инокентий Смоктуновски. Той снимаше един филм заедно с Павел Вежинов и Христо Христов, Ваня Цветкова играеше. Говорим си един ден и той разправя – по време на войната, първото му сражение, германците веднага крадено от 30думи ги пленяват. Юни или юли 1941 година. А той след това взема Берлин, бие се на Курската дъга. И германците какво правят? – строяват цялата дивизия и казват: „Командирите и политкомисарите три крачки напред!“ И разстрел веднага. След това: „Сваляйте си панталоните!“ И който е обрязан, който е евреин, веднага крадено от 30думи го извеждат и разстрелват. И той казва – а той е евреин: „Вървим по едно чардаче и срещу мен е седнал един човек – немец, млад, на моите години, и очите ни се срещнаха и той ми подари живота. Вижда, че той е обрязан, но – хайде, живей! И живее крадено от 30думи Смоктуновски. Останалите ги разстрелват.

Защо ви го разправям това? Хората, които разстрелват, са украинци, облечени в униформи на СС. На другия ден, след като немците завземат Киев, веднага има правителство. В него влизат уважавани професори, това е антисъветско правителство. Не може да се скрие това, че в Украйна има СС крадено от 30думи дивизия, че има десетки хиляди украинци, които са се сражавали срещу Съветския съюз. И след това, в крайна сметка, техните деца в Украйна искат реванш. Каква е тази партия на Тягнибок – „Свобода“, какво е този „Десен сектор“ на Ярош? Това са чисто фашистки формации. Спретнаха един преврат в Киев, крадено от 30думи в който използваха справедливите искания на хората срещу олигарсите, които и сега управляват Украйна – защото какъв е Коломойски, какъв е Порошенко, какъв е Ринат Ахмедов? Това са олигарси, каква демокрация?

 

И в крайна сметка това, което стана – виждаш една огромна омраза на украинците към руснаците и огромна крадено от 30думи омраза обратно. Виждаш пропагандни войни, които са ужасни, защото руснаците, например казват: ние ще ви превърнем в радиоактивен прах. С руснаците не можеш да воюваш, защото те имат 15 хиляди ядрени оръжия. Украйна им е заден двор. От друга страна тези, които искат Украйна да е независима, наричат руснаците инсекти, крадено от 30думи колоради, ватници…А Украйна е като сиамски близнаци. Имаш 6-7 милиона руснаци, имаш милиони, които са едновременно и украинци, и руснаци. В Интернет върви едно много интересно стихотворение на Бродски. Той е много близък и до Достоевски, и до това, което Солженицин пише на тази тема.

крадено от 30думи

Мислейки геополитически, най-голямото поражение на Русия от Брест-Литовския мир е поражението, което изпита Путин, губейки Украйна. Защото за мен Украйна е загубена за Русия за 80-100 години.

Може да се разбере от Ленин. крадено от 30думи Ленин мрази две неща: руския царизъм и православието. Когато идват немците, той им дава Украйна, подарява им я.

Когато това лято снимах в Москва, в Карнеги център се срещнах с един прекрасен анализатор – Дмитрий Тренин, и го питах: „Не завиждате ли на германците в момента?“ Германия е тази страна, крадено от 30думи която спечели века, която е най-могъща – 1,3 трилиона износ. Германия е тази страна, която ще сложи войници, за да…украинци и руснаци да не се бият. Но това, което ясно се забелязва, е, че Германия вече не е буфер между Русия и Америка. Германия твърдо зае позиция и застана на крадено от 30думи страната на САЩ. Което е наистина ново нещо. Защото там имаш хора като Кол, като Хелмут Шмит, като Шрьодер, имаш цялата им Социалдемократическа партия – Зигмар Габриел, сегашният им външен министър…Като ги гледаш, те никога не биха отишли на такъв ход, какъвто в момента прави Меркел.

 

Тя прави ход, крадено от 30думи който е исторически според мен. И това вече определя големия блок. Не мисля, че Германия вече ще има собствена историческа роля. Германия ще е под крилото, под шапката на Америка. В крайна сметка, може би е избрала това, защото върви научно-технологическа революция – шеста поред, и тази революция няма да крадено от 30думи я направят германците, тя ще бъде направена вероятно от Америка. В момента тя върви с такова темпо, вероятно зенитът й ще стигне 2018-2020 г., и който не е вътре, ще бъде изхвърлен на бунището на историята. И германците предпочитат да са вътре.

Аз лично смятам, че Путин е прав да крадено от 30думи задържи Крим. Така мисли и Ходорковски, така мисли и Навални – неговите опоненти. Това е руска земя. Но аз мисля, че нещата вече са ясни. Западът е решил да свали Путин, Путин е решил да оцелее. Това ще доведе до конфликт. Какъв ще е конфликтът? Дали ще е само като крадено от 30думи сега – информационен, финансов, икономически, или ще се стигне до военен конфликт? Защото, ако действително реши да влезе в Киев, как ще бъде спрян той? Кой ще го спре?

 

Ако говорим цинично, Украйна струва на Запада 25 млрд. долара годишно. Да знаеш някой, който ще иска да плаща за крадено от 30думи Украйна по 25 милиарда следващите десет години? Когато фалира Гърция, Европа плати 250 милиарда. Когато Германия си взе Източна Германия, плати 1,5 трилиона за десет години, но сега Германия е Германия. Някой да плати за Украйна 250-300 милиарда следващите десет години? Не виждам кой. Затова тази страна ще бъде разделена, крадено от 30думи ще бъде съсипана, част от нея ще отиде другаде, а част от нея ще си вземе Русия.

А САЩ – когато се оттегли една велика сила от цял един регион, от Близкия Изток…Навремето Сайръс Ванс казваше – това е нашата сънна артерия, без това не можем. Но те се оттеглят, крадено от 30думи техните легиони се изтеглят, те загубиха война. И винаги, когато легионите се оттеглят, има засади, има опасности. След този провал в Близкия Изток, ако той успее да се организира, дано да успее. Продължавам да мисля, че Обама е един прогресивен президент, защото, първо, той защитава бедните хора в Америка, второ крадено от 30думи – той е десет пъти по-добър от който и да е от републиканците. Преди да стане президент, Обама е бил в Близкия Изток ден и половина.

 

Седял е в хеликоптера до ген. Петреъс, бъдещият шеф на ЦРУ, който след това той изгони, който след това стана шеф на ЦРУ. крадено от 30думи Този генерал, както и ген. Макристъл са водили войната. И са водили страхотна война. Петреъс е този, който спаси американците в последния момент. Той е като ген. Грант в Гражданската война. Петреъс е този, който след това се биеше прекрасно в Афганистан. Има един много интересен момент – те казват крадено от 30думи – трябва да дадеш още 40 хиляди войници в Афганистан. Той отговаря: Не, изтегляйте се всичките.

Както и преди това: изтегляйте се всички от Ирак. И те казват: хубаво ли ще е един млад президент, който няма още 50 години, да бъде изправен пред оставките на началник щабовете на войските крадено от 30думи в Ирак и Афганистан? Ние ще подадем заедно оставки. И тогава той сяда и с писалката си прави на пет странички нещо като договор между него и генералите. Той – нобеловият лауреат за мир, и генералите. И тоя договор фактически не беше изпълнен. Америка, когато се изтегля, императорът не знае крадено от 30думи как да се изтегля. И тогава падат главите на военни герои, като Чък Хейгъл. Аз не зная как този президент ще се справи с Близкия Изток.

БТВ, „Лице в лице“/cross.bg

защищено INVITEXT