Клаус: Западът нанесe удар по Украйна и Русия трябваше да реагира

klausБившият президент на Чехия Вацлав Клаус твърди, че Западът е „ударил“ по Украйна и Русия не е имала друг избор  освен да отговори. Това, което сега се случва в страната от Източна Европа, според него, за съжаление, е  гражданска  война. Единственото решение, което вижда  той, са търпеливи преговори. Клаус заяви това в интервю за Радио Impuls.

Клаус определи Украйна като изкуствено създадена държава. До 1945 г. части от тази  страна са влизали в състава на  Русия, Полша, Чехословакия, а по-рано -в  Aвстро-Унгария. Според него, Украйна  отчаяно се нуждае от свързващи фактори, които да поддържат целостта и.

„Нанасяне на удар – аз казвам това в преносен смисъл – по този много крехка и уязвима страна от всяка посока – от  север, юг, изток или запад – означава нейния край. Мисля, че Русия не е направила това. Русия предприема принудителни стъпки“- казва Клаус.

Този, който  „удари“ Украйна, по негово мнение, е  Западът. “  Западна Европа, Америка и някои от нашите борци,  все още сражаващи се срещу комунизма, например, г-н Шварценберг и подобни. Те нанесоха удар. Те излизаха на Майдана за да  демонстрират. И нищо хубаво не можеше да се случи „- каза Клаус.

Това, което сега се случва в Украйна, според Клаус, е гражданска война, но не и украинско-руски конфликт, както твърдят медиите. „Тази лъжа, която се върти около всичко натрупало се , и сега всеки ден се повтаря във всички медии – нашите, Западна Европа и Америка, за мен е просто нещастие, ужас“ – казва Клаус.

По негово мнение, че санкциите не решават нищо. „Те и  в миналото не решиха нищо“, – обясни бившият президент, имайки предвид дългогодишните санкции срещу Куба и други подобни мерки срещу Иран. Клаус смята, че в ситуацията може да помогнат само търпеливи преговори.

Оригинал  : Z?pad „drcnul“ do Ukrajiny a Rusko muselo reagovat, tvrd? Klaus

Превод АНАЛИЗАТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *