Методът за определяне и достигане на цели – Брайън Трейси

tracysСтъпка 1. Просто решете какво точно искате.

Истинската цел е винаги точна, конкретна, измерима и ограничена в период от време. Нереална цел е желание или надежда, които са неясни. Хората с ясни, конкретни цели, които знаят точно какво искат, са значително по-различни от хората, които живеят живота си пасивно надявайки се на нещо по-добро. Способността ви да решите точно това, което искате във всяка една област е едно от най-важните условия в живота на възрастните. Имайки конкретна цел вие можете да постигнете почти всичко. А без цел в действителност не бихте могли да постигнете абсолютно нищо.

Една от основните причини, хората да не успяват в живота е, че изразходват времето си в крайно незначителни или съвсем безсмислени и малки неща. Те губят толкова много от времето си именно защото не могат да определят, какво точно наистина искат. В момента в който имате ясна цел, способността ви да планирате времето си ще се увеличи драстично.

За да  определите дали е уместно да инвестирате времето си в дадено начинание, просто си задайте въпроса: Приближава ли ме това начинание към някоя от моите цели? Ако отговорът е ДА, то това ще е правилно използвано време, в противен случай ще е просто загубено.

Стъпка 2. Напишете целите си.

Направете списък с целите си. Когато вземете лист и химикал, между ума и ръката се случва нещо съвсем невероятно – вие едновременно пускате в сила закона за очакване, притежание и съответствие. Това укрепва вашето убеждение и задълбочава вашата увереност, че тези цели очакват вас. Записването на целите укрепва вашето намерение и решителност – за да направите всичко възможно, за достигането им.

Стъпка 3. Бъдете готови да платите за вашата мечта.

Решете каква цена сте готови да платите за постигането на своите цели. Направете списък на всичко което е нужно да направите за осъществяването на целта ви. Може да желаете да започнете по-рано работния си ден? Запишете го! Може да искате да смените работното място или длъжността си, което би допринесло до постигане на целта ви? Запишете го.

Законът за причината и следствието е  непоколебим закон на вселената. Всичко на този свят се плаща, по един или друг начин. Всеки от нас е длъжен да плати цената на мечтаната от него цел. Първо обаче се налага да платим цената и чак тогава се радваме на успеха.

Стъпка 4. Съставяне на подробен план

Направете си план и го запишете. Не забравяйте, че способността да се анализират написаните цели и разработването на планове за постигането им е главното условие за успеха. В разработването на този план можете да добавите нови елементи, когато възникнат такива. След това проверете техните записи и разпространение на елементите им в зависимост от тяхната значимост и последователност на изпълнение. Какво е най-важното нещо в този списък, за да се изпълни целта? Кое трябва да се направи сега? Кое може да се направи по-късно? Какви позиции в списъка са осъществими само след прилагането на други елементи?

Планът ви дава увереност и засилва желанието за постигане на целта. Постепенно ще започнете да се уверявате, че вашата цел е реална и съвсем постижима. Вие ще сте в състояние да видите възможностите си, за които вероятно не сте подозирали преди да сте имали писмен план.

Стъпка 5. Предприемане на действия в съответствие с плана.

Направете някакво, макар и малко действие в посоката на целта си. Дори ако това е само едно телефонно обаждане или малка част информация от която се нуждаете.
В Библията се казва: „Вярата без дела е мъртва“.
Докато не предприемете конкретни преднамерени стъпки, вие просто следвате приятно упражнение, сякаш бълнувате. Това е като да поставите ключа в ключалката, но да не го завъртите.

Стъпка 6. Правете нещо всеки ден.

Всеки ден, отмятайте поне една задача от списъка, което постепенно ще ви доближава до целта ви. Това е важен принцип за успех, генериране на енергия и ентусиазъм. С цел да се подкрепи куража, самочувствието и стимула, трябва всеки ден без изключение да се прави нещо, което ще ви доведе до чувство на движение напред и прогрес. Вашата задача е да се настроите така, че да сте непреклонни и несломяеми в преследването на целта си, затова не спирайте и всеки ден правете поне по една стъпка в посока заветната цел.

Стъпка 7. Никога не се отказвайте

На първо място вземете решение, че никога няма да се отклонявате от пътя към целта си. Без значение колко спънки, неудачи и препятствия ще срещнете по пътя си, вземете решение, че ще се държите твърдо към взетите решения и поставените цели, упорито ще вървите по пътя към успеха, докато на края не достигнете целта си.
Вашата готовност и способност да се движите напред, в крайна сметка е гаранцията ви за успеха!

Брайън Трейси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *