Психолози са разработили тест за нарцисизъм с един въпрос

pic_5cab7dda4c854972baad4d9f08680e77Американски психолози разработили и успешно проверили на практика новия тест за нарцисизъм – той се състоял само от един въпрос. Новото изследване е публикувано в списание PLoS ONE и във вестника на държавния университет в Охайо.

След 11 експеримента с участието на 2200 доброволци, изследователите са открили, че страдащите от патологичен нарцисизъм могат да бъдат идентифицирани чрез задаването на само един въпрос: „До каква степен сте съгласни с твърдението: Аз съм своеобразен Нарцис?“ Забележка: нарцисизма се отличава с егоизтичен, самовлюбен и надменен човек. После респондентите оценявали своя нарцисизъм по седмобална скала.

Учените отбелязват, че анкетата отнема 20 секунди, докато стандартният въпросник за определяне на нарцисизма , отнема около 20 минути. Разбира се новият тест не е предназначен да замени стандартния инструмент на психолозите, но той ще ви помогне бързо да идентифицирате нарциса.

„Хората, които са готови да признаят своя нарцисизъм в действителност се явяват точно такива. Те са горди от този факт и не виждат нищо нередно в нарцисизмът, те вярват, че са по добри от всички заобикалящи ги и са готови да го заявят публично“ – казва един от авторите на изследването Брад Бушман от Охайския университет.

Нарцисизмът в психологията се нарича патологическо самовлюбване. Тази дума произлиза от история в гръцката митология за красивия Нарцис, който отхвърлил любовта на нимфата Ехо, и за наказание бил обречен да се влюби в собственото си отражение във водата на езерото.

В психиатрията прекомерния нарцисизъм се разглежда  като сериозно разстройство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *