Зеленчуците за децата изглеждат по-вкусни ако не говорим за ползите им

big_1409928Когато децата знаят за ползите от храната, все по-малко искат да я ядат. Проучване,  направено от учени показва, че здравословната храна изглежда по-малко вкусна за децата. Затова насърчаването на децата да ядат здравословна храна има обратен ефект. Това е заключението направено от учени в  Северозападния университет в Илинойс.

Ето защо, учените съветват да не говорим на децата колко са полезни плодовете и зеленчуците.

За проучването, изследователите провели експеримент, в който взели участие деца от 3 до 5- годишна възраст. Те разделили децата на групи и разказвали на първата група история за момиче, което хапвало много моркови, станало силно и се научило да брои. А втората група деца не слушала историята за тези ползи от морковите.

След това изследователите предлагали на децата да опитат морков. В резултат на това тези, които не знаят за полезните свойства на зеленчука, хапвали повече,  отколкото тези, които  слушали историята.

Както обясняват учените, децата смятат, че щом е полезно не може да бъде вкусно. Изследователите съветват родителите и хората, които се занимават с реклами,  насочени към децата, ако искат да ги заинтригуват с храна, да не наблягат на ползите от нея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *