Според учени най-уважаваните хора се оказват пияници

uchenye-samymi-uvazhaemymi-lyudmi-okazalis-pyanicy_4571999999999999999999999999_0Злоупотребата с алкохол никога не се е поощрявала от обществото, но сега ако се съди по резултатите от проучването на канадски учени, ситуацията се е променила. Непрекъснатата консумация на алкохолни напитки е бил един от големите проблеми в много страни. Преди време злоупотребата с алкохол се подлагаше на обществено осъждане, но както разбираме от учените от Торонто, съвременното общество  е променило отношението си към пияниците.

Така,  сътрудниците в центъра по проблеми с наркоманиите и психическото здраве, водени от д-р  Тапа Думас заключили, че постоянно употребяващите алкохол са изключително уважавани сред околните и дори често са с  по-висок социален статус.

Според канадските учени, те изследвали 357 млади хора в периода от май до юли 2013 година. Те помолили анкетираните да опишат честотата на употреба на алкохол, като посочват количеството, което употребяват и какво е мнението на приятелите им за тях.

„За нашата анкета намирахме пиещи хора, членове на различни компании“.- споделят изследователите в статия, която ще бъде публикувана в октомврийския брой на списание „Пристрастно поведение“.

След анализ на данните, изследователите са установили, че най-уважаваните хора в компаниите са тези, които пият и то големи количества алкохол.

Също така, употребяващите повечко от спиртните напитки лица, заемат високи постове или са с висок социален статус.

uchenye-samymi-uvazhaemymi-lyudmi-okazalis-pyanicy_457199999999999999999999999999_2„Пиещите мъже са повече уважавани от колегите си, и са считани за по-популярни. При жените употребяващи алкохол, с увеличаването на количеството, също растял и социалният им статус – съобщават от изследователския екип. Потреблението на спиртни напитки все повече се свързва с по-висок социален статус“.

Учените смятат, че техните констатации биха могли да променят образователната програма в частта за изучаване на опасността от алкохола.

„Тези данни,  показващи връзката между консумацията на алкохолни напитки и висок социален статус, са много важни за предотвратяването на злоупотребата с алкохол и алкохолизъм. Надяваме се, че тези резултати ще помогнат за промени в образователните програми и те ще бъдат направени по-ефективни,“- казват в заключение канадските изследователи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *