Марк Зукърбърг: За бъдещето, когато интернет ще бъде достъпен за всеки

internet-for-web11 „В историята е имало моменти, когато изобретяването на нова технология напълно е оформяло пътя на живота и творчеството на обществото“ – така започва статия на основателя и главния ръководител на компанията „Facebook“ Марк Зукърбърг, публикувана в  „The Wall Street Journal“. „Така е било с печатарската преса, радиото, телевизията, мобилния крадено от 30думи телефон и интернета“.

Днес с интернет е свързано малко над една трета от населението на земята – 2,7 милиарда души.

Достъпът до интернет не е само връзка с приятели, семейство и общности, но и възможност за участие в глобалната икономика, казва Зукърбърг.

Но покритието на интернет нараства изненадващо бавно с по- малко от 9% годишно.

Авторът смята, че в повечето страни цената на интернета е висока, тъй като мобилните компании са инвестирали големи суми за изграждане на инфраструктура.

крадено от 30думи

Според Зукърбърг, задачата на индустрията е да разработи модел за интернет достъп, който намалява цената на трафика, а и ще позволи на мобилните оператори да продължат да инвестират в устойчивост на мрежата.

Глобалното партниорство „Internet.org“ основано от лидери в технологическия сектор, в това число и „Facebook“,  както и други подобни крадено от 30думи компании вече са в ход за справяне с проблема. „Те работят заедно с операторите, които предоставят безплатни и основни интернет услуги по целия свят“- обяснява Марк. Безплатният достъп до повече такива услуги, ще насърчи много повече хора да се закачат към интернет, пояснява  Зукърбърг.

Ако тези усилия са успешни, през крадено от 30думи следващите 10 години към интернет ще бъдат свързани милиарди хора.

„Няма гаранция, че ще стане точно така“, признава авторът, „но заедно можем да свържем целия свят“.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Post Comment