Изграждането на конкурента на Панамския канал ще струва $40 милиарда

1404798438_0042.250x200Никарагуанската правителствена комисия одобри проекта за строителството на канала, който ще съединява Атлантическия и Тихия океан. Грандиозното съоражение, което следва да бъде основния конкурент на Панамския канал, ще струва  $40 млрд. съобщава агенция Ройтерс.

Според плановете, дължината на канала ще е 278км, а ширината му ще достига 520м. Предполага се, че част от структурата ще бъде езерото „Никарагуа“, най-голямото в Централна Америка.

Според члена на комисията Телемако Талавера, в плана могат да бъдат внесени малки промени но те не би трябвало да попречат на началото на строежа, насрочен за декември тази година. Предполага се, че каналът трябва да започне работа през 2020 година.

Противниците на проекта твърдят, че изграждането на канала ще навреди на екологията на региона, тъй като той може да унищожи езерото „Никарагуа“, което е основния източник на питейна вода, на и без това бедната страна.

Още през юни 2013 година, правителството предоставя правата за строежа на канала на Хонгконгската  компания HKND с управител Ван Цзин, който е и собственик на Китайската „Xinwei Telecom Enterprise Group“, която пък вече е ангажирана в сериозни инвестиции в Никарагуа. По специално компанията е инвестирала над 2 милиона долара в развитие на телефонните комуникации.

Дължината на Панамския канал, построен през 1914 година от американците е само 77 километра. Експерти отдавна са дали указания, че съоражението не отговаря на съвременните реалности и не може да обеспечи товарния транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *