Леонид Решетников: „Южен поток“ ще стане, независимо от съпротивата на американците

potokВ Москва вярваме, че „Южен поток“ ще се състои, каза в предаването „12+3“ Леонид Решетников, директор на Руския институт за стратегически изследвания. Той припомни, че и при проекта „Северен поток“ съпротивата е била голяма, но проектът работи успешно.

„Южен поток“ ще стане, независимо от съпротивата на американците, защото този проект е изгоден за България, Сърбия, Австрия, Италия и други европейски държави. Това е борба. Не е изгоден за САЩ. Ние не можем да отхвърлим икономическите си интереси, защото проектът не е изгоден за САЩ.

България би трябвало да води независима външна политика. Но засега не мислим, че България е много независима държава. Влиянието на САЩ и на Брюксел е много силно. България е член на НАТО и ЕС и трябва да изпълнява решенията от там. От друга страна, тя все пак трябва да брани своите национални икономически интереси. За България това е много важен проект. Да се откаже от такива пари, от такива възможности за инвестиции, работни места – това е лудост. България е най-важният елемент сега за „Южен поток“. Да търсим сега заобиколка, е фантастика. Надяваме се, че правителството ще намери сила и дух, коментира още Решетников.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *