Астрономи са открили екзопланета в бинарна звездна система

fullАстрономи са открили екзопланета в бинарна звездна система
Планета е отдалечена от своята звезда на разстояние от около 145 000 000 км, което почти съответства на разстоянието от Земята до Слънцето.

Международен екип от учени, който включва астрономи от Северна Америка, Европа, Япония и други страни и региони на света са открили планета в бинарна звездна система.

Планетата OGLE-2013-BLG-0341LBb е около два пъти по- голяма от Земята, температурата на повърхността и е около 213 градуса по Целзий, планетата е отдалечена от бинарната система на около 145 милиона километра, което почти съответства на разстоянието от Земята до Слънцето, което варира в диапазона 147-152 000 000 км.

Звездата, около която планетата се върти е приблизително 400 пъти по- слаба от Слънцето, което обяснява ниската температура на повърхността на OGLE-2013-BLG-0341LBb.

Данните за OGLE-2013-BLG-0341LBb започнали да се получават на 11 април 2013 година, в резултат на наблюдения в рамките на експеримента „OGLE-IV“. В течение на две последователни седмици, учените продължили изследванията на планетата и звездите с помощта на различни телескопи. След това данните били използвани за компютърен анализ, посредством който са уточнени размера, теглото и позицията на планетата.

„OGLE“ е съвместен американо-полски експеримент за изучаване на тъмната материя. Основните наблюдения са извършени в „Лас Кампанас“ в Чили. В рамките на „OGLE“ са били открити редица екзопланети, като OGLE-2005-BLG-390Lb.

Учените смятат, че откритието им не е единствено по рода си.
Изследователската си дейност, авторите са публикували в списанието „Science“, а него може да намерите на сайта на Университета на Охайо или NASA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *