Някой трябва да плати за желанието ви за да се изпълни!

 Някъде, съвсем на края на  Вселената,  имало един магазин. По него нямало рекламни табели отдавна –  отнесъл ги ураган, а новият собственик не забил дори и един пирон повече, защото всеки местен жител знаел, че в магазина се продават желания.

Магазинът бил огромен, човек можел да си купи почти всичко: огромни яхти, апартаменти, брак, пост вицепрезидент на корпорация, пари, деца, любима работа, красива фигура, спечелен конкурс, луксозни коли, власт, успехи и много повече. Не се продавали само живот и смърт – с това се занимавал централният офис, който се е намирал в друга галактика.

Всеки, който влизал в магазина (имало и такива, които никога не са ходили в магазина – само си  седели у дома и само си желаели…)  първо научавал цената на своето желание.

Цените били различни. Например, една любима работа струвала отказ от стабилност и предвидимост, готовност самостоятелно да се планира и структурира собствения  живот, вяра в собствените   сили и разрешаване на себе си  да работиш там, където искаш, а не там, където трябва.

Властта струвала малко повече: било необходимо човек да се откаже от някои свои убеждения, да бъде в състояние да  намери рационално обяснение за всичко,  да бъде в състояние да отказва на  другите, да е  наясно с това каква е цената му (и тя трябва да бъде достатъчно висока),  да си позволи да казва „Аз“,  въпреки одобрението или неодобрението на другите.

Някои цени изглеждали странни – брак можел да се получи почти без нищо, но щастливият живот бил скъп: личната отговорност за собственото щастие и способността да се радваш на живота, да знаеш собствените си желания, отказ да се съобразяваш с другите, способността да цениш това, което имаш, да осъзнаваш собствената си стойност и значение,   риск от загуба на приятели и познати.

Не всеки, който влизал в магазина бил готов веднага да си  купи желание. Някои виждали цената и веднага се обръщали и си тръгвали. Други дълго стояли в размисъл, като  броели парите си и се чудели откъде да вземат още.

Някои се  оплаквали от високите цени, искали отстъпка или се интересували  от промоции. А имало и такива,  които давали всичките си спестявания, за да получат заветното си желание.

Щастливците били оглеждани със  завист от другите купувачи, които говорели, че собственикът на магазина е  техен приятел, и затова им е дал желанието така, без никакъв труд. На собственика на магазина често му предлагали да направи цените по-ниски, за да се увеличи броят на купувачите. Но той винаги отказвал, защото качеството на желанията ще пострада.

Когато питали собственика  дали не го е страх, че ще се разори, той поклащал глава и отговарял, че по всяко време ще има смелчаци, готови да поемат риска на живота си, да се откажат от познатия и предвидим живот, способни да повярват в себе си,  имащи сили и средства, готови да платят за да се изпълнят техните желания.

А на вратата на магазина вече стотици  години висяла  обява: „Ако желанието ви не се изпълнява – това означава , че все още не е платено….“

© 2020 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2020 30dumi.eu All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *