ЕНЕРГО-ПРО спря тока в кв. Аспарухов заради поройните дъждове във Варна, има жертви

f_10047539371373274890По изискване на Гражданска защита и Полицията ЕНЕРГО-ПРО прекъсна електрозахранването на варненския квартал Аспарухово, съобщиха от фирмата.

В разговор на управителя на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев с областния управител Иван Великов е изяснено, че по преценка на Гражданска защита, поради наводненията и многобройните закъсали автомобили, електричеството в квартала трябва да бъде изключено, за да се гарантира безопасността на хората.

На територията на област Варна има две села без електрозахранване и многобройни локални повреди.

Четирима души се издирват във Варна след наводненията и проливните дъждове, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

По неофициална информация има данни за едно загинало дете. Твърди се, че то е ударено от мълния. Информацията не е потвърдена още. От Бърза помощ са получили сигнал, но линейката не може да отиде на мястото, поради изключително тежките пътни условия.

Проливен дъжд вали във Варна от 17 ч. до сега. Реки текат по улиците, в кв. „Аспарухово“, „Аспарухово“ е най-пострадал от дъжда. В центъра от проливния дъжд пораженията са по-малко. Има много щети по автомобили, някои са отнесени от водата, има случаи и на такива автомобили, които са качени един върху друг. Калната вода изравя асфалта и помита всичко със себе си.

Движението на градския транспорт е спряно. Скъсана е контактната мрежа на тролеите. Десетки автомобили не могат да се придвижват и трафикът е силно затруднен. Пороят не спира да вали часове наред, засега няма градушка, но няма и вятър, който да разсее облаците. Не е ясно дали има пострадали хора.

35 литра на кв. м дъжд се изля във Варна. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л на кв. м. Тази нощ се очакват две нови вълни, до обяд утре вероятно времето ще утихне, предупреди Иван Иванов, директор на НИМХ – Варна.

Около 18,30 ч. днес гръмотевично попадение в контактната мрежа на тролеите на бул. „Сливница“ до затвора е станало причина за падане на напрежението. В момента аварията е отстранена, но всички тролейбуси са спрени, заради продължаващите гръмотевици. Проблеми са установени и в мрежата до района на лятно кино „Тракия“.

Всички линии са поети от автобуси, в Аспарухово е наводнена централната зона, което възпрепятства движението на рейсовете, съобщи Максим Тодоров от „Градски транспорт“. Със закъснение с около 40 мин. се движат автобусите по линии 17 ,17 – а, 46, 55, 60, 2. На ул. „Николай Ханчев“ има закъсала кола, която пречи на прибирането на тролеите в депото, работи се по отстраняването на проблема. Огромна водна маса се е събрала в района на гаровия площад.

Бурята доведе до проблеми с мобилните комуникации. Улиците са наводнени, има закъсали автомобили – нека шофьорите да внимават и да не карат бързо, съобщи Купен Пашов, директор на „Гражданска защита“ в общината. Има сигнали за паднали клони, наводнена е детската ясла в Аспарухово. Два екипа на общината и работници от фирма „Никман“ започват работа по отводняване.

На всички места, където има създадени усложнения от обилните валежи, е създадена необходимата организация. Служителите на МВР работят в съответствие с плановете за действие при подобни ситуации. Централен щаб в ГДПБЗН работи за координиране на действията за овладяване на ситуацията.

От МВР съобщават, че вследствие на обилните валежи 30 къщи в Килифарево са наводнени, 11 души са били евакуирани от покривите на засегнати от проливните дъждове сгради.
Към момента ситуацията в града се нормализира. Продължават обходите на служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на полицията, съобщиха от МВР.
Реката, която минава през Дряново, е излязла от коритото си. Наводнена е централната част на града. Няма застрашени хора. /БГНЕС /

http://www.vesti.bg/novini/izdirvat-chetirima-v-poroia-kalni-reki-tekat-po-ulicite-na-varna-6015231

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *