Трагедия: 9 жертви от наводнението във Варна, сред тях са две деца. Загинал има и в Добрич

3766080 Към момента официално се съобщава, че жертвите от наводнението в квартал „Аспарухово“ във Варна са девет. Кметът на града Иван Портних съобщи, че всичките са разпознати. Очаква се под водите и в залетите коли да бъдат открити още жертви. Сред загиналите има и деца. Това съобщи началникът на Националния оперативен център към Национална служба „Пожарна и аварийна безопасност“, главен инспектор Тошко Бързилов:

Продължава разчистването. Трябва да се има предвид, че има много тиня, която трябва да бъде прегледана. Трябва да се видят изнесените коли, които са във Варненското езеро. Създадена е организация изведените хора да бъдат настанени.

Помощ за справяне с бедствието идва от други градове на страната, посочи Бързилов и добави, че има нужда и от доброволци.

Подготвя се евакуация на живеещите в най-рисковите части от квартал „Аспарухово“ във Варна. Това каза пред „Хоризонт“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който около полунощ пристигна в бедстващия район.

Опасността от нова вълна в пострадалия район „Аспарухово“ е минимална и намалява с всеки изминал час, заяви областният управител на Варна Иван Великов. Той очаква електрозахранването да бъде възстановено до обед. Във Варна продължава да вали.

Според министъра на транспорта Данаил Папазов екипи и техника активно работят по отводняване на пострадалите къщи и по отстраняване на щетите в квартал Аспарухово. Папазов също е на мнение, че рискът от нови жертви намалява:

Всички, които участваха снощи в действията по разчистване и направиха невъзможното, за да се предотврати поне втори такъв удар, си свършиха добре работата. В момента няма някаква висяща опасност, защото почти навсякъде водата беше отпушена и намаля нивото почти навсякъде.

Кметът на Варна Иван Портних обвини правителството и държавата, че подвеждат с информацията, че на мястото на трагедията в квартал „Аспарухово“ има достатъчно техника и екипи, които да помагат на хората при отстраняването на щетите от наводнението. В интервю за „Хоризонт“ малко след полунощ Портних заяви, че властите са били уведомени за бедствената ситуация още в 19.30:


Улицата я няма, редица къщи ги няма, има коли, които са събрани на четири нива на едно място. Под някои автомобили намираме жертви. Тук няма никаква техника, никаква!

Българският червен кръст може незабавно да подпомогне нуждаещите се във Варна с материали от първа необходимост. Това съобщи пред „Хоризонт“ Ясен Сливенски от организацията. Екипите на БЧК по места, както и доброволците, са в готовност да помогнат на хората.

Една жертва е взело наводнението и в Добрич. В града е обявено бедствено положение, там няма ток, а училищата днес няма да отворят врати, информира Нова ТВ.

 

Кметът на Добрич Детелина Николова алармира, че градът не може да се справи, защото няма средства за това.

Ниските части на града са залети с вода над метър.

Дерето, което провежда всички води от областта и е дълго 15 км, е наводнило града.

В Добрич е организиран специален пункт за настаняване на пострадали граждани.

Всички изходи от града обаче са затворени, никой не може да влезе и излезе в него, освен високопроходима техника, необходима за преодоляване на щетите, каза Николова, цитирана от БНР.

23 юни 2014 г., понеделник, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Пламен Орешарски: Ще отпуснем финансова помощ на пострадалите, нека да видим какви са щетите

  Това е огромна трагедия, заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който рано тази сутрин дойде в най-пострадалия квартал на Варна. Премиерът изрази своите съболезнования за загиналите при бедствието. „Координирам с колегите цяла нощ практически. Ще видим с какво може да помогнем и какво не е направено.

Ще отпуснем финансова помощ, нека да видим какви са щетите. Прогнозите не са добри за времето, трябва да се вземат превантивни мерки“, каза още министър-председателят. На място за ситуацията му докладва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който пристигна във Варна още снощи. Според министър-председателя не прави чест на кмета на Варна да политиканства.

„От наша страна противопоставяне няма“, категоричен беше премиерът Орешарски. „Вчера получих информация за необходимостта от техника и личен състав. Беше изпратена включително разчистваща техника, на място беше и командващият на Военноморските сили“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов. Във Варна е и министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *