Учени използват секретна мрежа, която е 1000 пъти по-бърза от интернет

CxShMRF38wkКогато става въпрос за действително изпращане на големи обеми от данни, по-бързо и по-лесно е да се прехвърли твърдия диск в пощенската кутия – освен ако не разполагате с достъп до Energy Sciences Network, която е 1000 пъти по-бърза от   интернет.

Разбира се, трябва да се занимавате с нещо по-сериозно, крадено от 30думи отколкото да теглите всички сезони на  любимите си телевизионни сериали, за да получите достъп до нея. Energy Network Sciences, или ESnet, е под контрола на Министерството на енергетиката и е предназначена за изследователски цели. Достъпът до нея е за  учени, работещи с големи масиви от данни – като, например, тези крадено от 30думи от  Large Hadron Collider, или от проекта за човешкия геном.

През ноември миналата година ESnet достигна най-голямата скорост за  трансфер на данни в историята на човечеството. Чрез тази мрежа NASA предаде над 91 гигабита данни в секунда от Денвър до Goddard Space Flight Center в Мериленд.

Освен за директното прехвърляне крадено от 30думи на данни, ESnet се използва за проучване на методите за развитие на мрежовата архитектура. С нея  учените  изследват  контурите на виртуални мрежи, наричани  «Оscars», които могат да се използват за създаване на комплексни  мрежи без радикални промени в хардуера.

Също така те работят над така наречените «DMZ-мрежи“, които могат да крадено от 30думи достигнат изключително високи скорости на трансфер чрез иновативни методи за сигурност, като не използват традиционните мрежови защитни стени.

защищено INVITEXT

Add Comment