Стивън Хокинг: писателите – фантасти не разбират какво е имагинерно време

hokingСтивън Хокинг по време на шоуто Last Week Tonight  разказа  за главния проблем на всички писатели-фантасти, както и за опасностите от изкуствения интелект. По време на интервюто, известният физик Стивън Хокинг заяви, че хората трябва да разберат какво е  имагинерно време – концепция в квантовата механика, използвана  в комбинация с квантовата механика и статистическата физика. Имагинерното време се визуализира с помощта на ос, перпендикулярна на оста на обичайното време, преминаваща от миналото към настоящето.

Имагинерното  време трудно се визуализира. Ако си представим „реалното време“ под формата на линия, очертана между „минало“ и „бъдеще“, то оста на въображаемото време ще  е перпендикулярна на тази линия, точно така,  както оста на имагинерните числа се простира перпендикулярно на оста на реалните в теорията на комплексните числа.

Хокинг сравни въображаемото време  с още една  посока в пространството и подчерта, че писателите на научна фантастика  не се занимават с тази част от изследванията му, просто защото  не я разбират.

Имагинерното време, според физика, вероятно е истинско, тъй като повече подхожда за описване на законите на Вселената. Що се отнася до „реалното“ време, това е само наша субективна представа.

По време на интервюто, Хокинг също така говори и за опасностите от изкуствения интелект. Според учения, човечеството може да се сблъска в бъдеще с този проблем,  че да е невъзможно да се спрат машините със свръхчовешка интелигентност.

Хокинг е разглеждал този проблем и преди, отбелязвайки, че подценяването на заплахата от изкуствен интелект може да донесе на човечеството много неприятни последици, а дори и да се превърне в най-голямата грешка в историята.

Всички тези постижения бледнеят на фона на това, което ни очаква в следващите десетилетия. Успешното създаване на изкуствен интелект ще бъде най-голямото събитие в историята на човечеството. За съжаление, то може да бъде и последното, ако ние не се научим да  се справяме с рисковете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *