Китай е на второ място в света по лични капитали

yuanНаскоро компанията The Boston Consulting Group публикува „Доклад за световното богатство през 2014 година“. В него се отбелязва, че през 2013 г. Китай отстъпва само на Съединените щати по отношение на личните спестявания.

Както е посочено в доклада, през 2013 г. световният  частен капитал се е  увеличил с 14.6% и възлиза на 152 трилиона $. Това е повече от растежа през 2012 г. с  8,7%. Частният капитал в Азиатско-тихоокеанския регион (без Япония) е нараснал с 31%, достигайки 37 трилиона щатски долара.

През изминалата година, мащабът на нарастването на частния капитал в Китай е 49.2%, достигайки 22 трилиона $, на второ място след САЩ. Следват Япония, Великобритания и Германия.

В  доклада се представя статистика за частното богатство, включително  парични депозити, акции и други активи, като не се включват недвижими имоти, луксозни предмети и бизнес активи.

Заслужава да се отбележи, че, за разлика от много други страни, включително Съединените щати, където основната причина за увеличаване на частния капитал е възхода на фондовия пазар, в Китай мащабът на инвестициите от най-богатите хора на фондовия пазар е  намалял с 6.8%.

Както се посочва в доклада, причините за ръста на състоянието на хората в Китай е  разнообразието от специализирани финансови продукти, през 2013 г. мащабът на инвестициите в целеви производства се е увеличил с 82%.

Според прогнозата на BCG, към 2018 г. частните  капитали в Китай ще нараснат  от $ 22 трилиона до $44 трилиона, което ще е увеличение от над 80%.

Оригинална публикация: Женмин жибао

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *