Мощна левитационна платформа вдига във въздуха 8 кг (видео)

levitaciaСлед като човечеството се научи да създава  все по-мощни магнитни полета, веднага се намират нови практически приложения, като например  влакове на магнитна възглавницата. И още  – с тяхна помощ може да се вдигнат във въздуха всякакви предмети, просто защото това е забавно.

Повечето от тези левитационни устройства могат да вдигат във въздуха  само около половин килограм, но устройството «Crealev», което можете да видите от видеото, е чудовище в тази област – то е в състояние да вдигне  8 кг.

Трябва да се отбележи, че устройството е предназначено за рекламни цели и е недостъпно за  потребителите. По-малки версии, способни да вдигат предмети с  тегло  300-400 грама, може да се   закупят за около $ 1000.

А сега малко забавна сравнителна физика. Ако искате да вдигнете  във въздуха някой предмет, без помощта на скрит магнит, ще ви трябва изключително силно магнитно поле (това се нарича директна диамагнитна  левитация). Магнитното поле се измерва в тесла.

Магнитите на  хладилника ви са със сила  около 5 милитесла. Свръхпроводимите  магнити в Големия адронен колайдер са със сила 8 тесла. А за вдигане  във въздуха на малка  жаба или мишка са необходими 16 тесла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *