Миков: Настояваме за най-бързи избори, а тези, които най-много ги искаха, шикалкавят

mikovУтрешният кворум в НС ще покаже дали ГЕРБ наистина искат  предсрочни избори. Това коментира за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на парламента Михаил Миков, след като днешното заседание на НС, на което трябваше да бъде обсъден референдум за изборните правила, не се състоя заради липса на кворум.

Въпросът за референдума смятам, че е удачно и утре да се постави в дневния ред на Народното събрание и да се види утре ще има ли кворум по два въпроса – насроченото гласуване на внесения проект на решение за оставка на кабинета и след него да започнем обсъждането на референдума. Министър-председателят е този, който ще сложи своята оставка, след това има конституционна процедура. Вече разбрахме, че ГЕРБ ще бави класификационната процедура и може би ще се опитат да направят правителство в рамките на този мандат. Очевидно не се искат бързи предсрочни избори. Ние настояваме за варианта най-бързи избори, а сега тези, които най много искаха, започват да шикалкават и да търсят формални поводи.

Председателят на парламента коментира и анблок назначението на нови членове на Сметната палата:

Аз разбирам, че ГЕРБ искат да имат пълен контрол върху Сметната палата, но това по никой начин не кореспондира с представата за този орган като независима институция.

КСНС не би трябвало да обсъжда следващите избори, категоричен е Миков:

Президентът носи отговорността да насрочи избори. Хубаво е, че търси консултации. Малко ми е странно, че това не са политически консултации за насрочване на избори, а КСНС, в който участват и редица други служби, включително и членове на кабинета.

Миков отговори с „Категорично не“ на въпроса дали оцеляването на БСП минава през оставката на председателя ? Сергей Станишев, защото БСП не е лидерска партия.

Според Миков  проектът „Южен поток“ не може да бъде спрян от изказването на премиера, а решение за това не е вземано.

Такова решение не знам да е взето някъде. Доколкото знам, „Южен поток“ е съвместно дружество с по 50% на базата на споразумение, подписано през 2010 г. между  БЕХ и „Газпром“, и ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорене.

Не виждам в правова държава как може да бъде спрян такъв проект с някакво изявление. И президентът да го каже, в крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона, и икономическите, и другите закони, защото иначе всяка частна компания в България, каквато е и „Южен поток“, дейността й винаги може да бъде спряна по субективни причини.

Посланието на министър-председателя беше, че тези дни идват представители на ЕК и те ще се запознаят подробно с тези въпроси, които поставят в писмото си. Аз не виждам някакви притеснения за нарушения, които да са извършени. Аз не мисля, че в момента има започната наказателна процедура. В момента има проучване по въпроса.

Интересното е друго, и го каза президентът – че спирането на средствата на България е свързано с „Южен поток“. Това е крайно неприятното, ако си представим, че една Комисия в оставка в момента действа чисто политически към България.

http://bnr.bg/post/100421473/mikov-nastoavame-za-nai-barzi-izbori-a-tezi-koito-nai-mnogo-gi-iskaha-shikalkavat

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *