В Лондон започнаха да се борят срещу бездомните с шипове (видео)

london В британската столица започнаха да  решават проблема с бездомните доста радикално – на площадка, в  близост до един от луксозните домове,  някой е монтирал метални шипове. Жителите смятат, че това е направено, за да се гарантира, че хората без покрив над главата си, няма да могат да спят в близост до входа, съобщава The Telegraph.

Публикуваните в интернет снимки с шиповете, предизвикаха възмущение в социалните  мрежи, където сравниха такъв подход с методите за борба с гълъби, срещу които често се използват  подобни конструкции.

Жителите на дома, един апартамент в който струва  повече от  800 000 лири, казват, че шиповете са се появили преди около две седмици, след като  в една ниша на сградата се появили  бездомници, които започнали да  нощуват там.

В благотворителните организации определиха като безчовечен този метод за справяне с хората без постоянно местожителство. Според представителката на една от тях, Катрин Сакс-Джонс, дори и ситуацията, при която в XXI век във Великобритания хората спят на улицата, не може да се счита за нормална.

Тя отбеляза, че броят на бездомните в страната нараства постоянно през последните три години, а в Лондон за същия период, той е скочил със 75 на сто. От гледна точка на Сакс-Джонс, първото нещо, с което трябва да се води борба са причините, поради които тези хора са на улицата, а не с факта на тяхното съществуване.

Кой точно е решил по този начин да  гони бездомните от модерния дом, не е известно. Властите в столицата директно не казват, че шиповете са установени именно с цел да се предотврати бездомниците да  спят край домовете.

Например, най-голямата британска верига супермаркети Tesco, която също е снабдила площадката  на един от своите магазини с шипове заяви, че мерките са предприети срещу тези, които пият алкохол около сградата и като цяло се държат антисоциално.

Преди няколко години в някои китайски градове под мостове и надлези, където  често остават през нощта бездомни,  също бяха инсталирани бетонни шипове. Тези методи, както  отбелязва порталът China Daily, също предизвикаха възмущението на обществеността,  определяйки мерките като кощунствени и жестоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *