Орешарски спря строежа на „Южен поток“

PlamenOresharskiПремиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на „Южен поток„, докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода. Това обяви премиерът Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областа в икономиката и отбраната, както и въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност, заяви в началото на изявлението пред медиите Орешарски. В течение на срещата е обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като пред американските сенатори българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки, посочи Орешарски като обърна вниманието на желанието на страната ни да се реализира проекта „Шах Дениз“.

Обсъдихме проекта „Южен поток“ и запитването от страна ня Европейската комисия относно процедурите по избор на изпълнители, призна Орешарски. Пред сенаторите Маккейн, Мърфи и Джонсън той е подчертал, че проектът ще продължи само, след като страната ни отстрани всички забележки на Брюксел и уточни заедно с ЕК неговото изпълнение по-нататък.

В рамките на срещата Пламен Орешарски е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1277530

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *