Мадагаскар може да изчезне в следващите 50 години

madagaskarОстровната република  Мадагаскар може да изчезне  след 50 години заради покачването на морското равнище в резултат на глобалното затопляне, съобщава агенция Синхуа в събота, позовавайки се на министъра на околната среда на страната.

„Мадагаскар е  една от онези държави, за които  покачването на морското равнище е от първостепенно значение. Ние не го усещаме, но истината е, че източният бряг на острова, както и западният, особено в района на Moрондава, все повече и повече се покриват с вода, „- е заявил за агенцията министърът на околната среда на Мадагаскар Aнтелм Рампарани.

Министърът казва, че ако глобалните температури продължат да се покачват с 2 градуса по Целзий годишно, Мадагаскар може да изчезне от лицето на земята в рамките на следващите 50 години.

Както заявиха представители на местните власти,  вече са наводнени обширни територии по крайбрежието на  Индийския океан, което от своя страна предизвиква разрушаването на инфраструктурата на острова, както и до унищожаването на мангровите гори. Изменението на климата също води до факта, че питейната вода в страната става все по-солена.

Според агенцията, Мадагаскар е една от десетте „горещи точки“ на биологичното разнообразие. Въпреки това, всяка година все повече и повече видове от флората и фауната са застрашени от изчезване, поради проблема с глобалното затопляне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *